kuvia ja tunnelmia

Blogi

Blogiini tallentuu kokemuksia, tunnelmia ja taustoja kuvauskeikoistani satunnaisilla varuste/tekniikkajorinoilla maustettuna.

Timelapse

Timelapse, oli se Suomeksi mitä tahansa niin ei sitä termiä kyllä kukaan käytä, vai?. Timelapse-video on vähän niin kuin nopeutettua videota mutta tekniikka jolla se tehdään on valokuvausta. Käytännössä siis otetaan kameralla runsaasti valokuvia (tasaisin) väliajoin. Eli esimerkiksi kuva 15 sekunnin välein kolmen tunnin ajan ja tuloksena on 720 kuvaa. Nyt nämä 720 valokuvaa tietokoneella yhdistetään videoksi halutulla ruutuja/sekunti nopeudella. Esimerkin vuoksi olkoon nyt sitten vaikka 30 ruutua per sekunti nopeudella, jolloin tästä muodostuu 24 sekunnin mittainen video.

Näin saadaan aikaan efekti jossa aika juoksee nopeammin kuin mitä se todellisuudessa tekee. Tuota vauhtia voidaan tarpeen mukaan säätää sillä kuinka tiuhaan kuvia otetaan ja millä nopeudella niitä videossa pyöritetään.

Esimerkiksi auringonlaskusta voisi ottaa kuvan vaikkapa juuri tuon 15sek välein, kun taas esimerkiksi luontodokumenteista tutut kasvi kasvaa timelapset pitävät sisällään ehkäpä 4 kuvaa per tunti usean vuorokauden ajalta.

Parhaan jäljen saa kun ottaa kameralla kuvat, jälkikäsittelee ne tietokoneella ja sitten kasaa videon. Etenkin muuttuvissa valaistusolosuhteissa kuten auringonlaskut tai nousut voi olla tarpeen säätää kuvien valotusta yms. hieman.

Laiska voi tehdä tämän suoraan myös kameralla. Kaikki kamerat ei tätä suoraan tue ja en ole hajulla kuinka laajasti tämä on tuettuna, mutta omista kameroistani D810 ja D500 tätä tukee, D5500 taas ei. Eli ainakin Nikon DSLR kameroissa tämä ominaisuus ei taida olla ihan halvimmissa malleissa.

Tässä alla pari laiskaa esimerkkiä jotka omalla pihalla kuvailin tässä taannoin:

Kimmo Virkki