kuvia ja tunnelmia

Blogi

Blogiini tallentuu kokemuksia, tunnelmia ja taustoja kuvauskeikoistani satunnaisilla varuste/tekniikkajorinoilla maustettuna.

Kotkan poikii

 Merikotka kuvattuna Härmälänrannassa. Moukantuuria!

Merikotka kuvattuna Härmälänrannassa. Moukantuuria!

Sattumalta taannoin sain merikotkan kuvattua sen lentäessä varsin likeltä Tampereella Härmälässä. Korkeallahan tuo oli mutta kuitenkin melkein suoraan yläpuolella. Tästä sain vihdoinkin riittävän kipinän lähteä varta vasten kuvaamaan merikotkia. Todo-listalla tämä on ollut jo pitkään koska Pirkanmaallakin kotkia pyörii varsin runsaasti kunhan vaan tietää milloin ja mistä etsiä.

Tuumasta siis toimeen. Tiedossani on jo pidemmän aikaa ollut useampi paikka (järvi) jossa kotkat ruokailevat kalastajien jäälle jättämillä "roskakaloilla". Etenkin verkkokalastajilta voi jäädä runsaastikin lahnaa sun muuta kalaa joka ei ihmisille kelpaa. Suuntasin lähimmälle tiedossani olevalle järvelle joka löytyy Nokian kaupungin alueelta.

Keli oli mainio! Lämpötila -6C ja liki täysin aurinkoista ja pieni tuuli. Auton sain parkkiin noin 10min puskatetsauksen päähän järven rannasta. Paikoittain lumettomalla järven jäällä oli varsin helppo kävellä kunhan vaan piti askeleen lyhyenä liukkauden takia.

Arviolta parin kilometrin kävelyn jälkeen näkyi sattunaisten pilkkijöiden lisäksi jäällä jotakin muutakin "kookasta" ja liikkuvaa. Tihrustus kameralla paljasti että ainakin pari kotkaa taitaa jäällä olla. Hetki myöhemmin kävi selväksi että 6-7 kotkaa ruokaili jäällä seuranaa toista kymmentä korppia ja muutamia variksia ja harakoita. Suunta kohti tätä lössiä. Lisättäköön tähän että ens nyt satavarma ole etteikö joukossa olisi voinut olla joku maakotkakin.

 Puolen tusinan (meri)kotkan seurana mm. runsaasti korppeja

Puolen tusinan (meri)kotkan seurana mm. runsaasti korppeja

Tiesin jo etukäteen että lähelle näitä hienoja lintuja tuskin pääsee ja kamerassa ei voi olla liian pitkää putkea. Oikeassa olin. Hissukseen koetin järven sisällä lähemmäksi askeltaa, mutta hiljalleen kotkat ja muut lössi siirtyi hieman kaemmaksi. Siirryin rantaviivan tuntumaan rantapusikon suojiin mehutauolle ja raahustin taas lähemmäs. Kuvia tuli otettua toki kokoajan. Lopputulos oli sama. Kauemmas poistuivat. Onneksi kameravarustus riitti sentään kohtuullisiin otoksiin joten jäi jemmaan muutakin kuin hienot muistot.

 Pieni nahistelu kuuluu asiaan

Pieni nahistelu kuuluu asiaan

Parempiin otoksiin tarvitsisi hankkia parempi pitkä putki. Nykyinen Tamron 150-600mm ei ole erityisen häävi pitkässä päässä vaan enempi suttuinen. Lisäksi pitäisi varmaan aamun hämärässä hiipiä rannan tuntumaan piiloon erittäin hyvin naamioituneena. Toki pitäisi osata arvata tai tarkkailla runsaasti että osuu oikealle avannolle. Sanottakoon tosin että en mä nytkään missään räikeän kirjavissa vaatteissä yrittänyt likelle. Valkoista oli! Nämä kuvat on kaikki kuvattu 550-600mm polttovälillä ja croppi-kennoisella kameralla, eli ns. fullframe vastaava polttoväli on jopa 900mm (1.5x). Lisäksi kuvia jälkikäsittelyssä rajattu varsin runsaasti 21mpix -> 6mpix. Eli kaukana olin linnuista.

Vaan tämä oli kyllä ensimmäiseksi merikotka-keikaksi varsin onnistunut silti. Ensinnäkin kotkia löytyy ja runsaasti. Keli oli hyvä ja tuli samalla skoutattua vähän kulmia ja seuraavalle kerralle voi miettiä erilaista lähestymistä. Portfolioon kelpaavaa otosta ei nyt vielä syntynyt mutta tämä projekti jatkuu ehkäpä vielä tänä talvena.

kaksi kotkaa ja kaksi korppia
 Fisu kynsiin ja karkuun!

Fisu kynsiin ja karkuun!

Kimmo Virkki