kuvia ja tunnelmia

Blogi

Blogiini tallentuu kokemuksia, tunnelmia ja taustoja kuvauskeikoistani satunnaisilla varuste/tekniikkajorinoilla maustettuna.

Viikonlopun tupla, osa 1: Tour de Tampere

Varma lähestyvän kesän merkki on erilaisten urheilutapahtumien runsastuminen. Viikonloppuina pienelläkin alueella on runsaasti tapahtumia. Omalle kohdalleni viime viikonlopun osalta valikoitui lauantaille Kaupin Kanuunoiden Tour de Tampere maastopyöräily ja sunnuntaille kenttäratsastuksen maastokoe Niinisalossa. Palataan ratsastukseen seuraavassa postauksessa.

Menin lupautumaan drone-kuvaajaksi TdT tapahtumaan. Toki oikein mielelläni, koska oikeita kuvauskeikkoja tuolla kopterilla ei vielä juurikaan ole takana. On eri asia kuvata jotakin oikeaa, liikkuvaa kohdetta uusissa ympäristöissä kuin lennellä pellolla paalien ympäri.

Tapahtuman luonteeseen kuuluu se että ajoryhmiä oli paljon ja kaikilla periaatteessa oma reittinsä. Toki runsas 5-8 tunnin ajoaika ja ryhmien runsas määrä takasi sen että jokunen ryhmä ainakin liikkuu tietyissä valituissa kohteissa jotakuinkin samoihin aikoihin. Ei itä-Tampereella ja Kangasalla nyt niin paljon polkuja ole että kaikki häviäisivät täysin omille reiteilleen.

Iso haaste tämä silti oli kuvauksen suunnittelun kannalta ja pykälää parempaan jälkeen vaatisi vielä pykälän enemmän suunnitttelua ja koordinointia. Ryhmien reitit sinällään oli tiedossa, mutta aikataulu onkin sitten haastavampi. Ryhmät menevät eri reittejä ja eri vauhteja joten Exceliä tarvittiin kun koetin haarukoida kuvauskohteita ja aikoja. Tarkempaa aikataulu arvioita sain kolmelta ryhmältä ja lopun laskin sattuman varaan, joka ei jättänyt pulaan tälläkään kertaa.

Kuvauskohteiksi valikoitui lähtö/maali Hakametsän jäähallilla, peltoaukea Vatialassa, huolto Kyötikkälässä, suokaistale Lamminrahkassa ja Pirunvuori Kaupissa. Yhtään en ehtinyt paikanpäällä kohteita tai kuvauskulmia skouttailemaan vaikkakin jotakuinkin tuttuja paikkojahan nuo on. Lukuisat kartat ja Google satelliittikuvat vähän auttoi funtsimaan tarkempaa speksiä. Varauduin kuitenkin olemaan paikalla hyvissä ajoin ennen ensimmäitä mahdollista ryhmää jotta ehtisin tarkemmin suunnitella paikanpäällä kopterin kanssa kuvaukset.

Säätöä säätöä... kuinkas muuten. Hakametsässä olin toki hyvissä ajoin ja kopteri ilmassa ja kuvaussuunnat hakusessa. Lähtö koitti ja pari ekaa ryhmää lähti - ihan eri suuntaan kuin mitä olin varautunut tosin. Ja sitten kopteri ja ohjain päättää olla "disconnected". Muutama pärinä pääsee suusta. Ei auttanut muu kuin ottaa vehjes alas - ei sentää täysin disconnected ollut vain yhteys kännykkään. Reboot kaikelle ja takas taivalle. Ihan kohtuudella sain kuvattua vielä muutaman ryhmän lähdön.

 Reboot! Kuva:  Antti Laine

Reboot! Kuva: Antti Laine

Seuraavaksi Subarun keula kohtia Vatialaa jossa saikin odotella yli tunnin ennen kuin ensimmäinen ryhmä tuli jotakuinkin aikataulun mukaan. Keli oli komea joten nou hätä! Heti perään tuli toinen iso ryhmä josta varsinkin sain hyvää kuvaa. Tämä ei nyt tosin ollut se ryhmä jonka olin tähän toisena ajattelut tulevan, mutta kuten arvelin sutinaa on ja sattuma jeesaa. En sitten jäänyt enempää tähän odottelemaan vaan suuntasiin Kyötikkälään huoltopaikalle.

Kyötikkälässä otin muutamat ilmakuvat ja videota, mutta pääasiassa keskityin lataamaan dronen akkuja, joista oli jo puolitoista kulutettuna ja päivä oli vasta alussa. Itse evästin myös ja vaihdoin vähän kuulumisia. Havahduin myös siihen että palikka johon voi kinnittää jopa nrljä akkua yhtäaikaa ei näytä lataavan niiyä samaanaikaan vaan yksi kerrallaan. Toki, toimii kotona kivasti yön yli, mutta tällaisessä käytössä jossa pitäisi saada mehua kaikkiin akkuihin nopeasti tämä  ei kyllä ole ideaali. Näytti myös siltä että jostakin syystä akut ei lataudu jos auto ei ole käynnissä. Virran päällä olo ei riitä. Känmnykät ja ohjain kyllä latautuu hyvin, mutta akkuja varten piti laittaa auto käyntiin. Tämä tarvii vielä tarkemmin tutkia, koska tämä on todella huono seikka. Kyötikkälästä lähdin siis ajelemaan ympäri seutuja kun ei viitsinyt paikallaan autoa käyttää.

Lopulta päädyin hiekkatien päähän noin 500m Lamminrahkasta sivuun. Tovi meni vielä akkuja lataillessa ennen kuin lähdin skouttaamaan tarkempaa paikkaa. Paikkaa hakiessa suo piti tietenkin ylittää ja eihän siitä ihan kuivana selviä ja käärmeskin luikerteli siinä suon reunalla. Ei hätää! Heroes wear Haix! Haasteena oli löytää tasainen ja esteetön paikka kopterille nousua ja laskua varten. Ei löynyt, hyviä kantojakaaan ei ollut sopivassa paikassa, mutta onneksi matkassa oli jykevä reppu jonka päältä sitten operoitiin nämä lennot. Kovin matalalla ei uskaltanut lentää. Huono näkyvyys siitä kapean suon laidalta ja reunoilla oleva puusto sain pelaamaan varman päälle. Pari ryhmää tuli suon reunallakin kuvattua joista toinen ei kuulunut suunnitelmiin. Sattuma jeesasi taas.

Sitten vielä kohti Kauppia. Autoa ei tälläkään kertaa saanut ihan lähelle joten piti taas tovi marssia Pirunvuorelle. Ryhmä saapuikin tähän kohteeseen selkeästi etuajassa, mutta onneksi kopterin sain ilmaan hetkessä ja ei muuta kuin "action" kun porukkaa lähti kaahaamaan alamäkeen. Päivitys: katso tuoreempi blogipostaus "viime viikonlopun jämiä" - siinä on pitkä vajaa 8 min videokooste ja kaikki tosiaan kuvattu DJI Mavic Pro:lla.

Valikoituja paloja ilmasta käsin