kuvia ja tunnelmia

Blogi

Blogiini tallentuu kokemuksia, tunnelmia ja taustoja kuvauskeikoistani satunnaisilla varuste/tekniikkajorinoilla maustettuna.

Ilmailua ja hevosia

Mennyt viikonloppu (hieman laajennettuna) olikin varsin täynnä valokuvausta. Ensin perjantaina lentonäytöstä (Kaivopuiston lentonäytös) ja sitten sunnuntaina hevosurheilua (Finnderby Ypäjällä).

Perjantaina kuittaisin viikonlopun alkaneeksi jo aikaisin iltapäivällä ja suuntasin kohti Helsinkiä. Kaivopuistossa oli Suomen Ilmailumuseon lentonäytös. Tarjolla oli niin kandidaatteja uudeksi hävittäjäksi, taitolentoa, klassikkokoneita ja ilmavoimien ja rajavartioston muskelien esittelyä.

Edellisestä lentokonekuvauksesta onkin aikaa. Jos ei siis lasketa mukaan satunnaisia räpsyjä ohi lentävistä koneista. Viimeksi kuvasin Jämillä viime kesänä. Vähän turhan harvoin tätä tulee vastaan, varsin hauskaa hommaa, etenkin kun nyt oli tarjoilla suihkareita.

Sinällään kuvauksen kannalta potkurikoneet on paljon haastavampia kuvattavia kuin suihkukoneet. Niitä kuvattaessa ei tulisi käyttää mahdollisimman lyhyttä valotusaikaa jolla normaalisti saadaan liike jäädytettyä paikoilleen - ja toimii suihkukoneiden kanssa. Potkurikoneiden kanssa kone pitää saada tarkaksi mutta propelit eivät saisi jähmettyä paikoilleen - eli tavoitteena on mahdollisimman pitkä valotusaika. Etenkin reippaasti liikkuvan lentokoneen kanssa se vaati hyvää kuvaustekniikkaa.

Alla olevista helikopteri kuvatuuna 1/40s valotusajalla joka on pitkälle putkelle hyvin pitkä valotusaika. Kopteri oli tosi vain hyvin hitaassa liikkeessä joten terävän kuvan sai aikaiseksi.

Lentokone oli nopeassa liikkeessä ja siihen otin "turvallisen" 1/320s valotusajan jolla useimmiten sarjasta osuu jokunen teräviksi. Tosin näin lyhyellä valotusajalla propelit eivät sumene kovin laajasti, mutta liikkeen tuntu on silti vielä kuvassa. Pidempi olisi parempi. Seen sijaan lyhemmillä 1/500s tai 1/640s propelit alkavat pysähtyä kuvassa ja monesti se näyttää vähän hassulta.

 Rajavartiolaitoksen Super Puma - kuvattu 320mm, F/18, 1/40s, ISO100

Rajavartiolaitoksen Super Puma - kuvattu 320mm, F/18, 1/40s, ISO100

 Jakolev JAK-11 - kuvattu 500mm, F/13, 1/320s, ISO360

Jakolev JAK-11 - kuvattu 500mm, F/13, 1/320s, ISO360

Kaivopuistossa väkeä oli paljon. Viimeisimpien tietojen mukaan jopa 130000 henkeä. Itse en tätä väkimäärän paljoutta kunnolla havainnut koska olin lähellä rantaa rinteessä ja en juuri taakse vilkuillut.

Nämä kuvat jos mitkä on parhaimmillaan isoina joten en enempää tähän blogiin postaile eli katso tämä galleria.

Sunnuntaina taasen oli aika lähtö bussikyydillä kohti Ypäjää ja Finnderbyä. Lähdin seuraksi joten varsinainen kuvausreissu tämä ei ollut, mutta tokihan se nyt silti ainakin toinen puoli asialistalla oli. Mitään ennakkosuunnittelua tai muuta sellaista ei tullut tehtyä ja jokainen hyvä kuva olisi plussaa.

Alkuunsa kuvailin Derbykentän laidalta ja siitä tuli varsin hyviä kuvia, samoin kuin Juhlakentän laidalta jossa oli kouluratsastusta. Lähelle kun pääsee ja voi hakea kuvakulmia niin tulos on yleensä hyvä. Myöhemmin kuvasin katsomosta sekä pitkällä 200-500mm putkella että lyhemmällä 70-200mm putkella ja etäisyys pelipaikoilta ja paikallaan jäkittäminen näkyy toki tuloksessa. Kuvakulmat eivät ole parhaita mahdollisia ja muutamin paikoin vähän turhan kaukaiseksi kohteet jäivät tuolla lyhemmällä putkella. Isommalla yletti helposti kentän takalaidallekin, mutta sen pienehkö aukko (f5.6) hieman sateisen harmaantuneessa kelissä toki johtaa huonompaa (tekniseen) kuvanlaatuun. Sinällään katsomon korkeudesta pitkällä putkella pystyi kuvaamaan varmaan 75% kentästä tosin kuva kulma oli suurimpaan ostaan esteistä huono.

Vaan parhaita paloja täällä.

 

 500mm, 1/1000s, ISO800 - pitkällä putkella kentän toiseen päähän. Hyvin riitti pituus, kuvaa on rajattu noin 20% alkuperäisestä, eli vähän reunoilta pois ylimääräistä. Isommassa kuvassa näkyvä kohina yms. tarkoittaa hieman työläämpää jälkikäsittelyä.

500mm, 1/1000s, ISO800 - pitkällä putkella kentän toiseen päähän. Hyvin riitti pituus, kuvaa on rajattu noin 20% alkuperäisestä, eli vähän reunoilta pois ylimääräistä. Isommassa kuvassa näkyvä kohina yms. tarkoittaa hieman työläämpää jälkikäsittelyä.

Kimmo Virkki