kuvia ja tunnelmia

Blogi

Blogiini tallentuu kokemuksia, tunnelmia ja taustoja kuvauskeikoistani satunnaisilla varuste/tekniikkajorinoilla maustettuna.

Alkukesän luontokuvia

Alkaa olemaan ne hetket käsillä kun luonto on vihreimmillään. Kasvukausi on hyvin vauhdissa kaikki vihertää, mutta kesän lämpö ei vielä ole kuivattanut maisemia vaaleiksi. Tämä kesä nyt tosin on ollut sen verran sateinen toistaiseksi että kuivuus ja paahde tuntuu kovin kaukaiselta.

Näinä viikkoina ilmestyy luontoon myös runsaasti uusia eläinyksilöitä. Nisäkkäiden menosta en nyt niin hyvin ole kärryillä, mutta lintujen poikasia tuntuu piipittävän vähän joka puolella.

Sain vihdoin aikaiseksi käydä tutkimassa tarkemmin pari Jämijärvellä sijatisevaa lähdettä. Uhrilähde ja Kylmänmyllynlähde sijaitsevat vain parin sadan metrin päässä toisistaan ja taitavat olla isoimmat lähialueilla olevat lähteet. Pienempia alueella on useampi sillä harjun vesi suodattuu ja alempana lähempänä järveä vesi pyrkii pintaan.

Instagramissani on muutama lähikuva Kylmänmyllynlähteeltä joka minun mielestäni on idyllisempi paikka näistä kahdesta. Ensimmäinen lintukuva kuitenkin tulee Uhrilähteen vierestä. Siellä vanhaan lahoamassa olevaan puuhun on tikka nakuttanut pesän ja siellä tuntuu äänestä päättellen olevan nälkäisiä poikaisia. Emolla on kiiree ruoan kuskaamisessa ja ainakin parilla havaintokerralla muutaman minuutin välein uusi lasti tuli kololle. Muurahaisen munia ilmeisesti oli ruokalistalla ja alla olevassa kuvassakin tikan nokassa näkyy yksi muurahainen.

 Tikka pesäkololla

Tikka pesäkololla

Eräänä iltana tuli käytyä eräällä tuulihayukan pöntöllä joka on tolpassa pellolla ja kohtuu etäisyydellä tiestä. Siellä jo viime vuonna huomattiin poikasia pöntön täydeltä ja samoin näytti olevan nytkin. Juuri kun nurkille tultiin sattui emo tuomaan nokassa hiirtä (tms.) pöntölle. Onnistuin saamaan kuvankin vaikka vähän yllättäen ja nopeasti tuli tilanne. Odoteltiin jokunen tovi, mutta toista lastia ei tullut. Toinen haukka pälyili lähistöllä sähkölangalla, mutta se ei tuntunut olevat metsästystuulella ollenkaan. Ehkäpä sen rooli oli sitten vahtia pönttöä.

 Tuulihaukka ja saalis

Tuulihaukka ja saalis

No sitten niitä poikasia joita tuli vastaa ja kuvattuakin. Pelloilla tuntuu olevan sutinaa. Sekä kurjen että kuovin poikaset tuntuvat olevan jo liikkeellä. Toki riippuen pellosta ja heinän/viljan pituudesta riipuen voi olla hankala havaita yhtään mitään. Kurki ja kuovin poikanen nyt kuitenkin tulivat vastaan ja jotakuinkin näkyivätkin. Tosin kurki nyt oli jo hieman rajoilla.

 Kurjen poikanen

Kurjen poikanen

 Kuovin poikanen, olettaisin

Kuovin poikanen, olettaisin

Muutama aikuinen lintu tuli toki kuvattua myös. Rantasipi tepasteli keskellä tietä ja saatoin hypätä autosta ulos ja rauhassa kuvata. Muut on auton ikkunasta kuvattuja.

 Kuovi

Kuovi

 Töyhtöhyyppä

Töyhtöhyyppä

 Rantasipi, oletan

Rantasipi, oletan

Suollakin piti taas pyörähtää. Tällä kertaa en tosin mennyt lähimmälle suolle jossa jo tiedän sääksien pesinnän olevan menossa. Hieman kauempana on toinen jossa useimpina kesinä on sääksillä pesä ja näin oli nytkin. Poikaisia ei vielä näkynyt vaikka pesää kaukaa väijyinkin tovin. Vuosi sitten taisi olla vasta heinäkuun lopulla kun pesällä näin poikasten nousevan ylös. Kapustarinta tuntuu viihtyvän muutamalla suolla joilla pyörin. Vuodesta toisen ne piipityksellään säestävät kun sääksiä väijyn. Pitäähän niitäkin toki aina kuvata.

 Sääksi

Sääksi

 Kapustarinta

Kapustarinta

Kimmo Virkki