kuvia ja tunnelmia

Blogi

Blogiini tallentuu kokemuksia, tunnelmia ja taustoja kuvauskeikoistani satunnaisilla varuste/tekniikkajorinoilla maustettuna.

SM-viikon kuvailua

Tänä vuonna SM-viikko järjestettiin taas Tampereella mutta tällä kertaa kesällä. Vuoden 2016 SM-viikko taisi olla helmikuussa. Tämä oli hienoa koska näin saatiin enempi lajeja mukaan kilpailemaan ulkoilmaan. Etenkin kun itse tykkään kuvailla ulkona mieluummin kuin sisällä.

SM-viikko tarjoaa hienon mahdollisuuden katsella ja miksei kuvatakin lukuisia lajeja joita harvemmin pääset paikan päällä katsomaan. Täällä galleriani tämän vuoden tapahtumista - parhaita otoksiani siis.

Omalta osaltani SM-viikon seurannalla oli varattu pari vajaata päivää eli perjantai iltapäivä/alkuilta ja lauantai päivä. Perjantaina kiertelin Ratinan kulmilla polkypyörä-trialia kuvaamassa ja sen tauottua sitten siirryin kortteliajoa kuvaamaan lähinurkille ja lopuksi myös Laukontorin rantaan.

Polkupyörä-trial, tai bike trial, tulikin tutummaksi jo muutama viikko sitten Vilusella kun kävin Suomen Cupin osakilpailua kuvaamassa. Samoja naamoja oli pyörän selässä taasen ja komeasti vedettiin tälläkin kertaa. Nyt olin jo vähän paremmin kartalla siitä miten asiaa kamera kädessä lähestyä. Toki kilpailut on aina kilpailuita ja kamerakulmat täytyy valita sen mukaan ettei ole tiellä tai kisaa sotkemassa. Harjoituksissa tai erikseen järjestetyssä kuvaussessiossa voisi vielä rohkeammin hakea hienoja ruutuja.

 Bike trial - taustalla Tampereen taloja

Bike trial - taustalla Tampereen taloja

 Bike trial - sainpa tämän hypynkin kiinni vaikka ei mikään urheilukuvauskombo ollutkaan kädessä (D800e+50mm f1.4) juuri tähän kuvaan. Olin niin likellä että oli pakko saada mahdollisimman laaja kuva.

Bike trial - sainpa tämän hypynkin kiinni vaikka ei mikään urheilukuvauskombo ollutkaan kädessä (D800e+50mm f1.4) juuri tähän kuvaan. Olin niin likellä että oli pakko saada mahdollisimman laaja kuva.

Pyöräilyn kortteliajoa kuvailin siinä lähinurkilla myös. Vähän oli kuvakulmat hakusessa, en oikein tykännyt taustoista joita oli tarjolla alkuunsa (=ruuhkainentie, yms.). Toki koska ympäristönä oli Ratina oli etukäteen jo tuumittu että järveä/rantaa voisi koettaa saada kuviin mukaan. Päädyin lopulta siihen Ratinan rantaan kävelykadun viereen erään parvekkeen alle kuvailemaan. Osin siksi että olin sateelta suojassa osin siksi että siinä pääsi sopivalle etäisyydelle ja sopivan alas kuvakulmia ajatellen. Kokeilin muutamia juttuja mutta aika pian päätin kokeilla taas vauhtilajeille sopivasti pitkää valotusaikaa. Kyllä se toimi tälläkin kertaa. ETenkin silloinn kun urheilijat kiertää samaan lenkkiä tiheästi on tätä tekniikka hyvä kokeilla, jos ekan missaat niin siinähän nuo kiertäväty niin uusia yrityksiä tulee jatkuvasti. Oman kokemukseni mukaan 1/80s valotusaika on itselleni ns. safe-bet, sillä jotakuinkin jokaiseen sarjaan tulee kohtuu tarkka kuva. Sitten vaan valitaan ne kaikista tarkimmat joissa vielä tausta ja muut osa-alueet osuu sopivasti. Tässä haasteena oli että ryhmässä kun ajetaan ja tahti hieman vaihtelee niin monesti 3-4 pyörilijän ryhmästä 1-2 oli tarkkoja ja loput ei. Eihän se tosin haittaa jos oikea kuski on tarkka. Lopuksi vielä Laukontorin rantaan, mutta mitään kovin maagista siellä ei syntynyt. Sillan suhteen mulla oli suunnitelmia, mutta naisten pyöräily loppui ennen kuin ehdin niitä kunnolla kokeilemaan. Sitten oli jo kiire kotiin. Joten viimeiset ajot jäi kuvaamatta.

 D500+50mm f1.4 (1/80s f13) - aurinko paistoi pyöräilijään etu vasemmalta ja takani olleen rakennuksen ikkunat ja parvekelasit heijastivat pyöräilijän varjopuolele lisävaloa -> oikean käden varjo oikeassa polvessa.

D500+50mm f1.4 (1/80s f13) - aurinko paistoi pyöräilijään etu vasemmalta ja takani olleen rakennuksen ikkunat ja parvekelasit heijastivat pyöräilijän varjopuolele lisävaloa -> oikean käden varjo oikeassa polvessa.

Lauantaina sitten aamusta aurinkoiseen Kaupin urheilupuistoon. Tarjolla oli krikettiä, rugbyä, maahockeytä ja ultimate. Ultimaten skippasin kokonaan, rugbyä kuvasin vain hetken. Pääasiassa viihdyin kriketti ja maahockey kentillä.

Rugbyn suhteen tuntui että niinä hetkinä kun olisin ollut hetken kuvaamassa oli peli kokoajan kentän väärässä päässä ja näin pääasiassa pelkkiä selkiä. Ajoitellen peli tuli lähemmäs ja muutaman kuvan sain. Useimmiten tuntui että kuvassa oli julmettua kasa lihaa ja luuta kasassa, ja pallo jossakin siinä mukana. Vähemmän juoksua, heittoja tai hienoja taklauksia sattui siihen päähän kenttää jossa olin.

Krikettiä oli varsin helppo kuvata. Pelaajat ovat varsin staattisesti kentällä. Toki vähän väliä pitää juosta palloa hakemaan, mutta syöttäjä, lyöjä ja "koppari" ovat samoilla paikoilla kokoajan. Siitä sitten vaan haetaan sopivaa kuvakulmaa josta ikuistaa peliä. Aika nopeasti hoksasin pari parasta paikkaa josta kuvata. Kokeilin vähän muualtakin, sivuilta ja sieltä ja täältä, mutta kyllä jotakuinkin syöttölinjan mukaisesti (tai hitusen sivussa itseasiassa) kentän jommassa kummassa päässä kannattaa olla.

Krikettiä pelattiin hieman muokatuilla säännöin ja pelit kestivät noin 45 minuuttia ja sitten oli vartin tauko ennen seuraava peliä. Joukkueet vaihtuivat siis tiuhaan ja uusia hahmoja tuli kuvattavaksi samaa tahtia. Hauskaa oli seurata, kuvata ja vaihtaa muutaman sananen pelin tiimoilta kriketti-ihmisten kanssa.

 Krikettiä - pallopeleissä pallo on ihan kiva saada mukaan kuvaan (D500+200-500mm)

Krikettiä - pallopeleissä pallo on ihan kiva saada mukaan kuvaan (D500+200-500mm)

 Rugby - tarkennus osui lähimpänä olevaan mieheen eli hitusen huti, mutta menköön blogissa. Ei ole kuikeloiden laji tämä rugby. (D500+200-500mm)

Rugby - tarkennus osui lähimpänä olevaan mieheen eli hitusen huti, mutta menköön blogissa. Ei ole kuikeloiden laji tämä rugby. (D500+200-500mm)

Maahockeyssä taasen sutinaa olipari kertaluokkaa enemmän. Pelikenttä oli normaalia pienempi joten vauhtia ja toimintaa riitti. Palloilulajeja en ole paljonkaa kuvannut joten hitusen piti funtsia että mitähän tässäkin lajissa nyt pitäisi saada muistikortille tallennettua. Kyllä se siitä kuitenkin varsin hyvin lähti. Vauhtia ja toimintaa, kyllähän siitä hyviä kuvia saada kun tarkkana on ja vähän ennakoi.

 Tästä kuvasta pallo jo karkasi maalia kohti. "Taiteellisessa" rajauksessa näkyy hyvin kentän pinnasta laukausten voimasta irronnu hiekka. (D500+70-200mm)

Tästä kuvasta pallo jo karkasi maalia kohti. "Taiteellisessa" rajauksessa näkyy hyvin kentän pinnasta laukausten voimasta irronnu hiekka. (D500+70-200mm)

Tekniikka pelasi hyvin. D500 on kyllä hyvä ja nopea. Tarkennus todellakin on nopea ja tarkka. Kakkosrunkona oli D800E joka on kaikkea muuta mutta ei kyllä sporttikamera. Vaan kyllä mä sillä ja 50mm objektiivilla polkupyörä-trialissa muutaman hyvän lähiotoksen ehdin saamaan.

Objektiiveina oli Nikon 50mm f1.4, Tamron 70-200mm f2.8, ja Nikon 200-500mm f5.6. Luottopakkini 70-200mm toimi ja yletti etenkin maahockeyn kompaktilla kentällä hyvin. Ajoitellen vähän laajempi olisi ollut hyvä olla matkassa. Tais mulla olla 50mm jossakin säkin pohjalla mutta ei nyt tullut kokeiltua. Pyöräilyyn tuo 70-200mm on myös hyvä valinta, toki myös 50mm toimi. 200-500mm oli pääasiallinen putki rugbyssä ja etenkin kriketissä joissa täytyi olla vähän ylettyvämpi putki. 500mm croppi-kamerassa riitti hyvin, ihan täyttä mittaa ei tarvinnut kokoaikaa edes käyttää. Tuo Nikon 200-500mm on ihan hyvä ja tarkka putki - ainakin hintaluokassaan. Ainoa miinus siinä on että sen tarkennus on kyllä hidas. D500 rungon kanssa tietää että rungossa se hitaus ei piile vaan putkessa. Nooh, edelleen metsästän sitä 400mm f2.8 kanuunaa, kunhan vaan oikean vähän vanhemman sukupolven käytetyn löydän. Kuvanvakaajallisen haluan, joten ihan vanhoihin ei voi mennä. 

Kiva olisi ollut ehtiä enemmänkin kuvaamaan ja lajeja tsekkaamaan. Erityisesti vesihiihto olisi ollut mielenkiintoinen. Vaan ehtiihän sitä vielä seuraavinakin vuosina. Toivottavasti olisi taas Tampereella tai ei ainakaan misään kovin kaukana (=Oulu).