kuvia ja tunnelmia

Blogi

Blogiini tallentuu kokemuksia, tunnelmia ja taustoja kuvauskeikoistani satunnaisilla varuste/tekniikkajorinoilla maustettuna.

Sappee Bike Fest

Sattuipa niin että Subarun keula suuntasi ensimmäisenä kesälomaviikonloppuna kohti Sappeeta. Siellä oli menossa Sappee Bike Fest. En kyennyt paikalle aiempina päivinä, mutta sunnuntaina halusin olla paikalla koska ohjelmassa oli alamäkiajon SM-kisa (DH - downhill).

Tää laji on ollut kuvauslistalla joi pidempään, mutta eipä nyt vaan ole sattunut vielä vastaan sopivaa tilaisuutta. Vauhdikkaista ulkolajeista kun pitää niin tää on kyllä luonnollisestikin korkealla listalla. Ja onhan nää kilpailijat aika kovapäitä! Respect! Näyttävää menoa.

Menin paikalle jo aamusta vaikka kisa oli vasta päivällä koska halusin aikaa perehtyä rataan ja kokeilla erilaisia kuvaustekniikoita harjoitusten aikana. Tää on harvoin huono valinta.

 Radan ensimmäiset kurvit ja hyppyrit

Radan ensimmäiset kurvit ja hyppyrit

Rata sinällään ei ollut hurjan pitkä (taino, en mä tiedä mikä näissä on lyhyt ja pitkä). Se kulki rinteen sivuja pitkin alas hieman mutkitellen. Nopeimmat laskivat sen alas alle minuutissa. Kuvauspaikkoihin pääsemiseen piti kuitenkin käyttää jonkin verran vaivaa kun piti hieman kierrellä sivuilta kun uraa ei voinut mennä koska harjoituksen olivat käynnissä. Siellä sivuilla sitten oli pusikkoa, tiheikköä ja horsmikkoa montuilla täydennettynä. Radalta löytyi mutkaa ja suoraa, tasaisempaa ja jyrkempää, kiveä, kalliota, mutaa ja juurakkoa. Varmaan aikalailla hyviä elementtejä kaikki. Joo, ja hyppyreitä oli kanssa! Käsittääkseni Sappee on ainakin eteläisen Suomen osalta yksi parhaimpia paikkoja alamäkiajoon ja muuhun reippaampaan pyöräilyyn.

 Radan alkuosassa pääsi pannailemaan niittykukkien seasta. D500 piti tarkennuksen todella hyvin.

Radan alkuosassa pääsi pannailemaan niittykukkien seasta. D500 piti tarkennuksen todella hyvin.

Harjoitusten aikana mä pari tuntia kuljin rataa ensin ylhäältä alas ja sit takas ylös. Kuvailin jotakuinkin kaikista paikoista jotka omaan silmään näytti edes jossain määrin järkeviltä. Haasteena hieman oli aurinko joka paistelia jatkuvasti jotakuinkin täysin vastaan. Ainakin jos halusi edestäpäin ajajia kuvata. Se että useimmiten kuvasi ylärinteen suuntaan, eli alhaalta ylöspäin ei asiaa helpottanut. Ei sillä, vastavalossa voi tulla hyvinkin hienoja kuvia.

Aika-ajon ja kisan aikana patsastelin pääasiassa 3-4 kuvauspaikalla jotka oli aamun aikana silmäillyt sopiviksi. Siirtyessäni kuvasin toki muualtakin. Kirkaan auringonpaisteen vastakohdaksi muutama kuvauspaikka oli hyvinkin synkkiä tiheähkön puuston keskellä, onneksi modernit kamerat kestää aika hyvin ISO-herkkyyden noston ja voi aika huoleta käyttää hyvinkin lyhyitä suljinnopeuksia.

 Laajakulmalla läheltä - 1/5000s - liekö jo liiankin lyhyt, mutta ne meni tuosta todella nopeasti ja laajakulmalinssin läpi katsoen ensin ne oli muurahaisen kokoisia kaukana vasemmalla ja sit ne täyttikin jo koko ruudun. Useamman kerran missasin tarkennuksen, paras olisi varmaan ottaa manuaalinen tarkennus tuohon uran keskelle. Tosin ei sitä (ohi tarkennusta) useinkaan huomannut kuin vasta 1:1 zoomaten sillä 18mm / f3.2 ja tarkkaa on melkein koko kuva läheltä kauas. Niin ja osa tuli tähän yli 50cm ilmassa...

Laajakulmalla läheltä - 1/5000s - liekö jo liiankin lyhyt, mutta ne meni tuosta todella nopeasti ja laajakulmalinssin läpi katsoen ensin ne oli muurahaisen kokoisia kaukana vasemmalla ja sit ne täyttikin jo koko ruudun. Useamman kerran missasin tarkennuksen, paras olisi varmaan ottaa manuaalinen tarkennus tuohon uran keskelle. Tosin ei sitä (ohi tarkennusta) useinkaan huomannut kuin vasta 1:1 zoomaten sillä 18mm / f3.2 ja tarkkaa on melkein koko kuva läheltä kauas. Niin ja osa tuli tähän yli 50cm ilmassa...

Kuvasin täysin D500 runkolla, varalla ollut D800E sai tyytyä ottamaan muutaman kuvan taukopaikalta. D800E on sen verran hidas ettei sillä näihin karkeloihin ollut asiaa. Remotena sitä olisi voinut laajakuvalinssin kanssa käyttää, mutta olin jättänyt ihan suosilla PocketWizardit kotiin. Ensi kerralla voisi tuumia remoteakin.

Objektiiveista perinteisesti 70-200mm f2.8 oli kovalla käytöllä, mutta moneen paikkaan se oli aivan liian pitkä. Toisenlaista kuvakulmaa hain 50mm f1.4 ja 15-30mm f2.8 objektiiveilla. Etenkin ahtaimmissa paikoissa tuo 15mm oli ihan tarpeen, etenkin kroppirunkossa. Sai sillä toki tilavammissakin paikoissa hyvää lähikuvaa, kun vaan tohti mennä todella lähelle.

Suljinnopeuksista tuli käytettyä alkaen 1/50s aina rapsakkaan 1/5000s asti. Pidemmällä kokeilin onneani pannausten kanssa ja lyhemmällä napsin laajakulmalla lähikuvaa. Tarkoituksella vähän kokeilin monenlaista, jotta saan kunnolla jälkeenpäin analysoitua kuvista että mikä on tarpeen ja mikä ei.

 Yksi pimeimpiä (=vähän valoa) kuvauspaikkoja - 1/2500s ISO3200 - ja tarkennus vielä ohi... tää näyttää valoisalta ainoastaan tekniikan ja jälkikäsittelyn ansiosta,

Yksi pimeimpiä (=vähän valoa) kuvauspaikkoja - 1/2500s ISO3200 - ja tarkennus vielä ohi... tää näyttää valoisalta ainoastaan tekniikan ja jälkikäsittelyn ansiosta,

 Vajaa 5 tuntia myöhemmin aurinko oli jo sen verran kääntynyt että varjoakin näkyi - 1/4000s ISO3200. Etenkin laajakulman käytöstä kertyi hyvää oppia.

Vajaa 5 tuntia myöhemmin aurinko oli jo sen verran kääntynyt että varjoakin näkyi - 1/4000s ISO3200. Etenkin laajakulman käytöstä kertyi hyvää oppia.

Pölyä oli keikan jälkeen kamat täynnä. Jalat oli aika puhki rinteessä tarpomisestä, osin myös kirjaimellisesti puhki vattujen ja risujen naarmittua kintut verille. Hauskaa oli tottakai. Koskas uusiksi!?! Ainakin ensi vuonna Bike Fest pitäisi saada jotenkin kalenteriin ja mielellään useampi päivä. Tarvii tuumailla onnistuisiko tässä jo tämän "kesän" puolella vielä jossakin.

Lisää kuvia kisasta päägalleriasta, laajoista gallerioista (500kpl), mun instasta ja facesta.