kuvia ja tunnelmia

Blogi

Blogiini tallentuu kokemuksia, tunnelmia ja taustoja kuvauskeikoistani satunnaisilla varuste/tekniikkajorinoilla maustettuna.

Keskikesän ropinaa

No, kesä nyt on mitä on. Parempi olla liikoja murehtimasta säästä ja nähdä lasi puolitäytenä, tai jotain.

Sappee Bike Fest josta jo edellisessä postauksessa on on ollut viime aikoina ainut urheilukuvauskeikka. Sitä ennen ja sen jälkeen kamerat ovat kyllä rapsahdelleen, mutta enempi satunnaisesti vähän siellä ja täällä. Muutamaa henkilökohtaisen elämän kuvausjuttua ei tänne laiteta, mutta keräilenpä tähän alle jotakin satunnaista tästä heinäkuulta ja ihan elokuun alusta.

Aloitetaanpa vielä käänteisessä järjestyksessä, eli tuoreimmat alkuun. Eilen, eli elokuun ensimmäisenä päivänä heiluin perinteiseen tapaan pihalla parin kameran kanssa. Lähinnä odottelin josko sudenkorentoja olisi jo ilmestynyt pihaan. Alkaisi olemaan niiden aika ainakin aiempien vuosien perusteella. Ja kuinkas sattuikaan, yksi iso partioiva yksilö sattuikin pihalle lentämään. Nämä isot ovat todella hankalia kuvattavia koska ne harvoin lasketuvat. Pienemmät sen sijaan useimmiten jäävät johonkin oksalla, tikulle tai kivelle väijymään ja niitä olen kuvannut paljonkin.

Päivän tähti oli kuitenkin hepokatti joka patsasteli yhdessä pensaassa eikä tuntunut erityisen suuresti häiriintyvän kuvauksesta. Heinäsirkat tuppaavat sinkahtamaan pois pikaisesti, mutta ilmeisesti hepokatit on lunkimpia.

 Heinätöpökatti - jos oikein tunnistin

Heinätöpökatti - jos oikein tunnistin

Paras työkalu näihin makrokuviin on oikea 1:1 makro-objektiivi. 1:1 tarkoittaa sitä että lähimmältä tarkennusetäisyydeltä kuvattuna kuvauksen kohde on identtisen kokoisena kameran sensorilla. Eli jos kohde on 2cm pitkä sen kuva on myös 2cm sensorilla. Suurinosa tavanomaisista objektiiveista ei pysty 1:1 toistosuhteeseen. Käytännössä tarkoittaa sitä että esim. käyttämälläni Tamron 90mm objektiivilla lähin tarkennus etäisyys on 30cm, ja tämähän lasketaan kameran sensorista ei objektiivin päästä. Eli käytännössä lasi tulee hyvin lähelle kohdetta.

Yllä oleva kuva ei ole ihan maksimaalisen läheltä kuvattuna, mutta alkaa tästäkin jo pieni maailma avautumaan suureksi. Etenkin kun tarkastelee kuvaa alkuperäisessä resoluutiossa 27" 4K näytöltä. Syvyysterävyys makrokuvauksessa onkin sitten ihan oma tarinansa, sanotaan vian että ko. kuvassa aukko oli f10, mikä on jotakuinkin laajin jota kannattaa käyttää. Usein kuvaan välillä f18-f22.

Paljon myydään termin "macro" alla objektiiveja jotka ei ole oikeita 1:1 objektiiveja, itse jättäisin ne hyllyyn jos haluaa päästä todella lähelle.

 

 Suomenhevonen ilta-auringossa

Suomenhevonen ilta-auringossa

Iltalenkeillä melkein aina on kamera mukana, ja pääasiassa olen ison putken kanssa liikenteessä, jotta saa mahdolliset linnut ja muut elukat kuvattua. Keskikesä on kovin laimeaa aikaa ainakin lintujen suhteen jos vertaa kevään ja alkukesän runsauteen. Tuntuu ettei mitään näy missään. Toki harakat, varikset, naakat ja lokit ovat vakiokalustoa. Töyhtöhyyppiä pelloilla on myös ja satunnaisia kurkia. Muutamia pikkulintuja puskissa ruokkimassa pesueitaan. Ja pihassa toki rastaat syö madot ja marjat. Mutta silti, sellaista runsautta ei ole kuin toukokuussa.

Niinpä tulee sitten räpsittyä vähän mitä sattuu. Asumme maalla ja itseasiassa lähikulmilta löytyy useampikin paikka joissa on ainakin pari hevosta. Pari ihan kunnollisen kokoista talliakin löytyy ja muutaman sadan metrin päässä on ihan kunnon hevostilakin. Siitä tulee lenkkeiltyä ohi jotakuinkin joka toinen päivä.

Yllä olevan kaunis hevonen oli kavereidensa kanssa siinä laitumella kohtuu likellä tietä. Tää on kuvattu 500mm putkella, joka ei nyt ole ihan optimi tähän, mutta sillä kuvataan mitä käsissä on. Hetkonen piti odotella että suu ei ollut täynnä heinää ja pää maassa (hevosella, ei minulla), mutta sitten tuli pieni poseeraus. Sopivasti muut hevoset eivät olleet sotkemassa kuvaa joten ihan ok tästä tuli vaikka nyt alarinteessä seisookin. Hitusen ylempänä kummun päällä olisi ollut optimi paikka. Vaan kuten sanoin, tää oli sattuman sanelema kuva, eikä mitään poseerattua hevosmuotokuvausta.

 

 Ruokintaa

Ruokintaa

 Ruokintaa joka puskassa

Ruokintaa joka puskassa

 Piharusakko

Piharusakko

Sain erään kuvaajan otoksista hieman inspiraatiota ja kyselin hieman vielä vinkkejä ja nyt on ollut kokeilussa uusi kuvaustekniikka jossa samaan kuvaan (yhteen kuvaan!) saadaan tunnelmaa veden alta ja päältä. Vaatii toki kirkkaat vedet, mutta niitähän löytää kun tietää mistä etsii. Tää on vielä vähän työnalla jotta saan hyvän kuvan. Muutamia ok testiotoksia tullut ja alla yksi. Näihin kuviin ja tunnelmiin...

 Uutta kuvaustekniikka kokeilemassa

Uutta kuvaustekniikka kokeilemassa

Kimmo Virkki