kuvia ja tunnelmia

Blogi

Blogiini tallentuu kokemuksia, tunnelmia ja taustoja kuvauskeikoistani satunnaisilla varuste/tekniikkajorinoilla maustettuna.

Kuvausyön suunnittelua: YÖ-Rogaining 2018

Tiistai ilta:

Kirjoittelen tätä jo YÖ-Rogaining tapahtumaa edeltävällä viikolla, mutta en julkaise tätä postausta kuin vasta tapahtuman jälkeen jotten paljasta rasteista mitään tietoa. Kirjoittelen tätä etukenossa siksi että suunnitelusta on helpompi kirjoittaa nyt tässä samalla kun sitä viimeistelee ja itse tapahtumayön todelliset tapahtumat eivät ole sotkemassa ajatuksia. Harvoin asiat menee juuri niinkuin suunnittelee ja tilanteen mukaan reagointi on tärkeää.

Kuvauspäivän/yön/viikonlopun suunnittelu noudattaa minulla yleensä samaa kaavaa. Tapahtuman luonteesta, ajankohdasta, paikasta ja siitä olenko ensi kertaa ko. tapahtumaa kuvaamassa, riippuen sitten vähän yksityiskohdat vaihtelee.

Yleensä itselläni (ainakin) seuraavat asiat olisi hyvä olla mietittynä hyvissä ajoin etukäteen:

 1. Millaisia kuvia tarkoitus ottaa, mikä on kuvien käyttötarkoitus

  • Esim. onko tärkeää että jokaisesta osallistujasta saa kuvia, vai onko olennaisempaa tietyt kuvat, toimintakuvaa vaiko yleisempää tunnelmaa, tiukasti rajattua vaiko tyhjää tilaa, yms.

 2. Tapahtumapaikka, reitti, rata, yms.

  • Hyvät kuvauspaikat (riippuu osin kohdasta 3)

  • Etäisyys kuvattavista

  • Paljonko täytyy liikkua kuvauksen aikana eri kuvauspaikkoihin, ja millä (jalan, autolla?)

 3. Vuodenaika / kellonaika ja sää

  • Valaistusolosuhteet: valonsuunta ja valonmäärä (luonnon valo, keinovalo)

 4. Aikataulu, lähtöajat, tapahtuman kesto, lähtöjärjestykset, yms.

  • Kuvauksen aikainen liikkuminen eri kuvauspaikkoihin

  • Onko aikaa etäkameroiden asentamiseen, säätämiseen, testaamiseen, uudelleen säätämiseen?

 5. Kuvauskalusto (riippuu kohdista 1, 2, 3 ja osin 4)

  • Kamerat: montako runkoa?

  • Objektiivit: tarvitaanko pitkiä teleputkia, laajakulmat?

  • Etäohjausradiot?

  • Salama(t)?

  • Jalusta(t), monopodit?

 6. Oma vaatetus (riippuu kohdista 2, 3 ja osin 4)

 7. Oma ravinto, juomat, ruokailu (riippuu kohdista 2, 3 ja 4)

Kustakin kohdasta voisi varmasti kirjoittaa oman blogipostauksen jos haluaisi tyhjentävästi käsitellä kyseisen kohdan ja mitä kaikkea asioiden selvittämiseen, suunnitteluun ja muuhun valmistautumiseen liittyy. Kohtiin 5, 6 ja 7 mulla on aika hyvät listat. Käyn tässä läpi kuitenkin läpi tämän kertaista valmistautumista (Suur-)Tampereen YÖ-Rogaining tapahtumaan.

Tapahtuman luonteesta ja ajankohdasta johtuen jokaisesta osallistujasta ei millään pysty ottamaan kuvia ja ei se muutenkaan olisi tarkoituksen mukaista tässä tapauksessa. Tavoitteena on saada kuvattua pääasiassa laajempaa maisemakuvaa rasteilta ja rastien tuntumasta, jonkin verran vähän tiukempaa kuvaa ja kenties lähikuviakin. Laajat kuvat tulevat suurimmaksi osaksi olemaan pitkiä valotuksia. Valojuovia olisi hyvä saada mukaan liikettä kuvaamaan. Salama voi olla tarpeellinen lähikuvissa. Jos tapahtumaa ja sen markkinointia on tässä parina vuonna seurannut niin minun kuvia on niissä varmastikin nähnyt. Jotain samanlaista tavoitellaan taas, mutta tietenkin hieman aiemmasta parantaen.

Lähtö/maali selviää julkisesti vasta noin viikko ennen tapahtumaa ja itse rastien paikat vasta klo 8 tapahtuma iltana. Tämä olisi kuvauksen kannalta hyvin hankalaa ja tässä joutuisi liikaa luottamaan siihen että sieltä löytyy paikkoja jotka ovat tuttuja. Kyllä näinkin pärjäisi, mutta vähän turhan paljon jäisi sattuman varaan. Minulla on tänäkin vuonna etukäteen tiedossa rastien paikat ja tarkemmat kuvaukset joten voin tehdä suunnittelun huolellisemmin.

Vaikka tunnen laajahkon rastialueen Nokian ja länsi-Tampereen alueella hyvin, ei silti jokainen mutka, mäki, puisto ja pusikko ole kirkkaana mielessä. Siksipä rastikartasta valitsin noin 15-20 rastia joissa voisi sijainnin pohjalta olla potentiaalia kuvauskohteiksi. Niitä olen nyt käynyt paikan päällä tarkistamassa. 10 rastia käyty ja vielä on pari päivää aikaa käydä katsomassa muutama. Kaikki tuskin ehdin muista kiireistä johtuen etukäteen tarkistamaan.

Osa kartalla potentiaalisista paikoista meni hylkyyn kun ne paikanpäällä kävin katsomassa. Ei ollut hyvää näkymää, ei valoa mistään, yhtään, edes kaukaa. Pusikkoa tai muuta liikaa, jne. Osa paikoista taasen on jo varmistunut hyviksi ja niissä on sitten voinut paikanpäällä ja myös myöhemmin kartasta suunnitella tarkempia kuvakulmia. Olen kullakin rastilla viettänyt aikaa 5-10 minuuttia joten mitään suuren suuria ei paikanpäällä ole tullut suunniteltua.

Minulla on nyt valittuna viisi paikkaa ja se on todennäköinen määrä jonka ehtii hyvin kuvaamaan 8 tunnin aikana, jos jaksaa aamu kuuten asti painaa. Jos vielä tarkistamattomista paikoista joku tulee listalle niin sitten jotakin tippuu pois. On hyvä olla myös muutama varalla, koska tilanteet elävät ja kyseiset paikat eivät välttämättä yöllä olekaan juuri sellaisia kuin olin ajatellut.

Kuvauksellisen lokaation lisäksi kuvausrastien valitaan vaikuttaa koko yön siirtymisen logistiikka/aikataulut ja lisäksi osallistujien oletetut liikkeet. Eli esimerkiksi heti klo 22 lähdön jälkeen ei kannata ajaa autolla kauimmaiselle rastille, oli se sitten kuinka hyvä tahansa koska sinne voi joutua odottelemaan porukkaa kauankin. Muutenkin kannattaa valita rastit joille voi olettaa tulevan runsaasti väkeä (iso pisteinen rasti, monta rastia likellä, sopivasti reitillä, tms.).

Oma kuvauspaikkojen top5, kuvausjärjestyksessä, näin tiistai iltana tätä kirjoittaessa on:

 1. Siuro: koski/silta ja junarata - kaunis paikka, junarata ja siinä alkutunteina liikkuvat junat ovat mahdollisuus

 2. Ranta/laituri Siurosta pohjoiseen: perinteinen järvi/ranta maisema heijastuksineen

 3. Urheilupuisto: kaupungin hajavaloa

 4. Nokian keskusta/tehdasalue/Tehdas 108: kaunis paikka, tietyöt ja korjauksen, rakennustelineet, aidat yms. rajoittavat

 5. Rinne tehtaan yläpuolella: hieno paikka, varmasti runsaasti valoa tehtaalta

Varalla:

 • Melo - tässä on paikkana potentiaalia, mutta en ole ehtinyt tarkistaa täsmällistä rastin paikkaa + lisäksi vähän hankalan yhteyden päässä koska autolla ei pääse kovin likelle rastia

 • Juottorasti - voi olla pimeä paikka

 • Lintutorni - pimeä paikka, mutta järvi ja moottoritien valot likellä

 • Nokian Eden - “huonommalla” puolella

Kunkin kuvauspaikan osalta kuvakulmien lisäksi on syytä miettiä ja jopa varmistaa mihin auton saa parkkiin. Nyt kun ei olla Tampereen keskustassa niin ongelma ei ole ihan niin suuri mutta silti ihan aina ei pääse kovin lähelle koska rastit saattavat olla polkujen päässä, tai puomilla suljettujen teiden varrella, puistoissa, yms. Ei toki auton tarvi ihan vieressä ollakaan jottei se kuviin eksy, mutta aikaa ei viitsisi haaskata kaksi kertaa varttia kävelyyn per rasti.

Sää näyttäisi olevan pilvinen ja sateinen, mutta ei kovin kylmä. Pukeutuminen tämän mukaan. Kuutamoa ei olisi valaisemassa vaikka olisi kirkastakin. Kameroihin sadesuojat tietenkin. Jos sataa kovasti niin objektiiveja tuskin tulee vaihdettua ulkosalla vaan aina autossa. Eli tämä vaikuttaa hieman kuinka tilanteisiin voi reagoida. Toisaalta jos mukana 2-3 kameran runkoa niin eiköhän niihin löydy lasit joilla kuvausrastin hanskaa ilman vaihtojakin. Pitkiä putkia en ota mukaan koska tässä pääsee lähelle ja muutenkin pääpaino on laajemmissa kuvissa.

Alustavasti siis valikoimassa:

 • 70-200mm f/2.8 - luottopeli ja työjuhta

 • 24-70mm f/2.8 - varmasti kovassa käytössä

 • 15-30mm f/2.8 - kilpailee edellisen kanssa siitä kumpi on eniten käytössä

 • 18-35mm f/1.8 - DX objektiivi, DX kameran laajakulma

 • 50mm f/1.4 - voi tulla tarpeeseen lähtöpaikan sisätiloissa, saattaa myös olla tarpeeton koska 24-70mm monipuolisempi

Runkoja 1kpl FX, 1kpl DX ja ehkä toinenkin DX.

1-2 salamaa, jalusta(t) ja radio-ohjain. Jos kovin paljon sataa niin sitten tuskin näitä käytän. PocketWizardin radiot jotta voi yhtä kameraa ohjata etäältä. Yksi jykevä Manfrotto jalusta ja yksi kevyempi Slik lajusta.

Koska nyt kuitenkin autolla liikun rastien välillä, ei siis ole tarvetta joka rastille ottaa koko arsenaalia mukaan vaan osa voi jäädä autoon. Esimerkiksi valjakkourheilukisoissa Jämillä useimmiten (poislukien taannoinnen MD-kisa) ei autolle kisan aikana pääse vaan kaikki mitä tarvitaan kulkee kokoajan matkassa (=käsissä, hihnoissa, repussa). Toki paikasta riippuen en välttämättä autoon mitään tolkuttoman arvokasta jätä.

Evästä täytynee varata jonkin verran mukaan, sen myöskin voi säilyttää pääasiassa autossa. Yön aikana myöskin ehtinee tarpeen tulleen poiketa kioskilla tai huoltoasemalla vessassa ja lisää evästä ostamassa, tuskin kuitenkaan on aikaa varsinaisesti käydä grillillä syömässä, tms. Mutta tämä nyt on itselleni liki normaalia, eli eväillä mennään.

Peruskuvioon kuuluu tietenkin varusteiden tarkistaminen: kamerat toimii, akut ladattu, muistikortit pelaa, kantohihnat on kunnossa, repussa vakiovarustus (mikrokuituliinat, kuusiokoloavain, nippusiteitä, paristoja paljon, yms.), otsalamppu pelaa ja akussa voimaa, varalamppu samoin, repun sadesuoja on matkassa eikä jossakin kuivumassa edellisen keikan jäljiltä, jne. Kuvausrastit on syytä tallettaa kännykän karttaohjelmaan, mutta lisäksi paperikopiot on syytä olla autossa. Pimeää kun on niin heijastinliivi on syytä olla päällä myös.

Valmistelun ja suunnittelun ajankäyttö:

 • Aika rasteilla: ~60min

 • Ajaminen rasteille + kävely: ~90min (rastien välit autolla ja jalan + paljonko on mennyt aikaa työmatkaltani sivuun ja takaisin)

 • Kartan tutkailua, paikkojen suunnittelua: 120min

 • Tavaroiden tarkistus, akkujen lataaminen, pakkaaminen, yms.: 90min

 • Eväät: kauppa, pakkaaminen, mehun lämmittäminen, yms. yms.: 60min

Kimmo Virkki