kuvia ja tunnelmia

Blogi

Blogiini tallentuu kokemuksia, tunnelmia ja taustoja kuvauskeikoistani satunnaisilla varuste/tekniikkajorinoilla maustettuna.

(Urheilu)kuvien käyttöoikeuksista

Vuoden 2018 alusta olen vähän täsmentänyt kuvieni käyttöoikeuksia ja myös alkanut tarkemmin valvomaan niitä. Sinällään mitään kovin uutta en tässä ole, muutamia harmaalla alueella olleita asioita nyt kirkastan. Hieman vaihtelevia käytäntöjä ollut ja tarkoitus että tällä speksillä homma on tasapuolista lajista ja urheilijasta riippumatta.

Kirjoittelen tähän blogipostaukseen aiheesta parhaani mukaan mahdollisimman selvästi ja voin sitten tähän viitata aina tarpeen mukaan. Päivittelen tätä postausta tarpeen mukaan. Tämä pääasiassa käsittelee urheilutapahtumissa ottamiani kuvia, mutta on sovellettavissa muihinkin kuviin.

Kirjoitettu: 18. helmikuuta 2018

 

Yleistä

Valokuvat (jos ei toisin sopimuksilla ole sovittu) ovat aina kuvaajan omaisuutta ja kuvaajalla on niihin tekijänoikeus. Valokuvaaja harvoin myy kuvaa (digitaalista) vaan luovutuksen kohteena ovat käyttöoikeudet kuvaan ja sitten toki usein myytävänä on paperikuvat/printit (esim. hääkuvissa, muotokuvissa, jne.). Käyttöoikeuksia voi luovuttaa tai myydä hyvin monella mallilla ja hinnoittelulla, riippuen asiakkaasta (paikallinen urheiluseura vs. Manchester United tai vaikkapa Adidas), käytön laajudesta (webbi, printti, paikallinen, kansallinen, kansainvälinen) ja käytön kestosta / lukumäärästä (1 vuosi, 2 vuotta, rajoittamaton aika tai vaikkapa vain kerta julkaisu). Hyvin harvoin sekä käytön laajuus että kesto ovat rajoittamattomat. Pääasiassa asiakkaan kannattaa ostaakin oikeudet vain siihen käyttöön johon on oikeasti tarve sillä laajemmat oikeudet kustantavat aina enemmän.

Valokuvat ja niiden käyttöoikeudet ovat valokuvaajalle monesti se pääasiallinen tulonlähde josta saa korvausta ajankäytölleen, katettua kustannukset ja voita leivän päälle. Siksipä ei ole aivan sama miten asiaan suhtautuu. Jos et ole työsuhteessa oleva kuvaaja niin palkkaa ei makseta vaan tulo tulee kuvista (suoraan tai toimeksiantojen kautta).

 

Käyttöoikeudet

Jaossa olevien matalamman resoluution vesileimallisten (=kimmovirkki.com) kuvien käyttöoikeudet).

 • Kuvat ovat ilman korvausta  käytettävissä kuvissa näkyville urheilijoille sosiaalisen median (Facebook, Instagram, jne.) postauksiin ja blogipäivityksiin kunhan
 • Myös urheilijan urheiluseura voi käyttää kuvia kyseisen urheilutapahtumaan liittyvässä sosiaalisen median postauksessa (esimerkiks FB postaus jossa kerrotaan päivän kisan tuloksista: Viiksekkäiden Vasamien Teuvo Tapani Turpakarva voitti tänään Korvatunturilla käydyn... + kuva)

Ei sallittua

 • kuvien luovutus eteenpäin sponsoreille, tallille (hevostalli, formulatalli, tms.), tai muillekaan yhteistyökumppaneille julkaistavaksi
 • kuvien liittäminen sponsori- tai tuotebrändättyyn omaan postaukseen, päivitykseen tai muuhun julkaisuun
 • kuvien käyttäminen oman yrityksen mainostamiseen, markkinointiin tms. (urheilijana olet yksityishenkilö, mutta yrityksesi on silti kaupallista toimintaa - huomioi tämä pieni mutta merkittävä ero)
 • kuvien luovutus lehdistölle

Näiden urheilutapahtumakuvien on tarkoitus tarjoita urheilijoille muisto tapahtuneesta jos/kun omat taustajoukot eivät ole kuvia ehtineet/voineet kuvata tai eivät ole olleet sellaisissa kuvauspaikoissa kuin minä. Toki näissä on omalta osaltani myös vahvasti markkinoinnillinen näkökulma, näin saan itsekin näkyvyyttä omalle valokuvaustoiminnalleni.

Mutta koska näkyvyydellä ei ostetta polttoainetta, leikkelettä leivälle tai makseta mitään muutakaan kuvilla olisi myös saatava tuloa aikaiseksi.

Kuvieni myynti jakautuu kahteen kategoriaan 1) yksityinen käyttö 2) kaupallinen käyttö

 

Korkean resoluution yksilöllisesti jälkikäsitellyt kuvat yksityiseen käyttöön

 • käyttöoikeus: omaan yksityiseen käyttöön: teetä iso printti ja kehystä tauluksi, taustakuvaksi, tutuille muistoksi, käytä webbisvuillasi, blogissasi, jne. 
 • Kuvan kaupallinen käyttö ei ole sallittua: et voi myydä kuvaa, siitä tehtyjä printtejä tai muuta jalostetta. Kuvan käyttö sponsorien yms. kaupallisten yhteistyökumppaiden (sisältäen sponsorin logon tai tuotemerkin liittämisen kuvaan omissa postauksissa) sekä lehdistön tarpeisiin kielletty. 
 • Tällä hetkellä hinta 15 euroa per kuva. Tarkempaa tietoa vielä myynti/hinnat sivulta.

 

Kaupallinen käyttö

 • Kaupallisen käytön osalta sovittava yksityiskohdat aina tapauskohtaisesti
 • Huom! Urheilijana olet yksityishenkilö, mutta jos sinulla on oma yritys vaikkapa lajiin liittyväkin niin sen yhteydessä oleva kuvan käyttö on kaupallista ja menee tämän kohdan alle
 • Lisäksi kuvissa näkyviltä henkilöiltä on aina saatava lupa kaupalliseen käyttöön esimerkiksi seuraavasti: 
  • Jos olet itse (ja vain itse) tunnistettavana kuvassa ja haluat kuvan omaan kaupalliseen käyttöösi tai sponsorillesi luvallasi niin tämä on yksinkertaista.
  • Kisajärjestäjänä kilpailusi säännöissä voi seuraavaa: "Järjestäjillä on oikeus käyttää tapahtumassa otettuja kuvia ja videotallenteita omilla Internet-sivuillaan, painetuissa julkaisuissa ja mainoksissa sekä luovuttaa kuvia ja videoita esimerkiksi tiedotusvälineiden käyttöön."
  • Sponsorina jos ostat suoraan kuvan minulta kysy lupa urheilijalta esim. sähköpostilla ja toimita se minulle
 • Lisää tietoa hinnoittelusta, toimitusajoista ja muista yksityiskohdista myynti/hinnat sivulta. Hinnat pääsääntöisesti alkaen 80 eur (alv 0%) / kuva, mutta katsotaan nämä aina asiakaskohtaisesti käyttötarpeen mukaan.

Lehdistö

 • Lehdistön luen mukaan kaupalliseen käyttöön, etenkin isoihin lehtitaloihin kuuluvat julkaisut ovat kuitenkin osa isoa liiketoimintaa, ja ilman palkkaa ei niissä (pää)toimittajatkaan hommiaan tee
 • Lehdillä on etenkin pienempien lajien osalta valitettavasti tapa ulkoistaan kuvien hankinta urheilijoille itselleen (ilmaisten kuvien toivossa) 

 

 

Kimmo Virkki