kuvia ja tunnelmia

Blogi

Blogiini tallentuu kokemuksia, tunnelmia ja taustoja kuvauskeikoistani satunnaisilla varuste/tekniikkajorinoilla maustettuna.

Evästeet

Tästä lähtien kun tälle sivustolle tulee ensimmäisen kerran (tai käyttää uutta selainta tai on tyhjentänyt evästeet selaimesta) sivusto heittää jotakuinkin tällaisen nootin ruudulle:

cookies.JPG

Tässä ei nyt sen kummemmasta ole kyse kuin että kytkin sivuston asetuksen tuon nootin päälle. Käsittääkseni laki, EU-direktiivi tai joku vastaava määrää että käyttäjälle pitää ilmoittaa jos sivusto käyttää evästeitä seuraamiseen / datan keräämiseen.

Nyt teille tämä sitten ilmoitetaan. Sivustolla ei sinällään mikään ole muuttunut aiempaan verrattuna.

Mitä nämä evästeet (cookies, kansainvälisellä nörttikielellä) tällä sivustolla sitten oikein ovat ja mitä ne tekevät? Käytännössä kyse on pienen pienestä tekstitiedostosta jonka käyttämäsi selain tallentaa tietokoneellesi. Evästeitä käyttävät jotakuinkin kaikki webbisivustot joten senkään puoleen tässä ei mitään ihmeellistä ole. Näitä käyttävät myös (monet) mobiiliapplikaatiot jne. Perustekniikkaa kuten keittiön vesijohdotkin ja saunan kiuas.

Evästeitä käytetään osana sivuston analytiikkaa, ja niiden avulla systeemi muistaa että olet käynyt sivulla aiemminkin. Käytännössä siis saan dataa siitä paljonko sivustolla on uusia tai  uniikkeja kävijöitä ja paljonko sellaisia jotka palaavat uudelleen heti pian tai myöhemmin. Ei, en saa edelleenkään tietoa kuka sinä olet.

Sivuston (käytän muuten Squarespacea) lisäksi käytän Googlen Analytics analytiikka palvelua hieman parempaan analytiikkaan. Google Analytics todennäköisesti käyttää evästeitä samaan tapaan ja selaimesi tallentaa sellaisiakin koneellesi. 

 Näkymä Squarespacen analytiikkadatasta.

Näkymä Squarespacen analytiikkadatasta.

Kimmo Virkki