kuvia ja tunnelmia

Blogi

Blogiini tallentuu kokemuksia, tunnelmia ja taustoja kuvauskeikoistani satunnaisilla varuste/tekniikkajorinoilla maustettuna.

Ruokakuvausta / Pitopalvelu Muru

Toisinaan tulee tehtyä sivuaskelia urheilu ja ulkoilmakuvauksesta johonkin aivan muuhun. Tällä kertaa tuli taannoin hikoiltua yksi tiivis iltapäivä ruokakuvauksen parissa. Satunnaisesti toki olen omaksi ilokseni ruokakuvia ja sen sellaisia askarrellut omassa keittiössä.

Tällä kertaa kuitenkin pakkasin kamani ja suuntasin matkani Pitopalvelu Murun Maaritin aikaansaannoksia kuvaamaan. Etukäteen oli alustavia kuvauspaikkoja tuumattu koska tarkoitus oli kuvata aika laaja kattaus erilaista syötävää. Kylmää ja lämmintä ruokaa ja etenkin omia suosikkejani eli kakkuja ja muita makeita jälkiruokaherkkuja.

Haastavaksi homman teki tiivin aikataulun ja runsaan kuvattavan lisäksi kuvauspaikat. Useimmiten kun kuvaa tiiviissä sisätiloissa joutuu hieman (tai paljon) soveltamaan kuvakulmien, valaistuksen asemoinnin, taustan yms. suhteen. Näin tälläkin kertaa. Esimerkiksi laajempaa kakkukuvaa olisin mieluummin kuvannut pari metriä kauempaa ja pidemmällä objektiivilla, mutta tiellä möllötti takka/leivinuuni joten minun piti sopeutua. Ihan täydelliseksi en kamerassa saanut kuvaa asemoitua joten muutama tunti Photoshoppia tarvittiin tilanteen korjaamiseksi.

 Yksi käsittelemättömistä kuvista suoraan kamerasta. Reunoilla näkyy valokatkaisijat yms. rasioita joita tämän paremmin ei saanut rajattua kuvasta pois tilan puutteen vuoksi.

Yksi käsittelemättömistä kuvista suoraan kamerasta. Reunoilla näkyy valokatkaisijat yms. rasioita joita tämän paremmin ei saanut rajattua kuvasta pois tilan puutteen vuoksi.

Itseasiassa otin kourallisen kuvia samasta asetelmasta koska useista salamavaloista huolimatta muutamat leivonnaisista jäi hieman tummiksi. Lisäkuvissa heijastelin hopeaisella levyn palalalla lisävaloa ja sitten jälkikäsittelyssä vaan editoin nämä mukaan. Tämä on varsin nopea 10 minuutin homma. Sen sijaan noita katkaisijoita kloonasin pois kyllä useamman tunnin. Hankalaksi homman tekia tapetin kuvia ja sen kuinka valo heijastui hieman metallisesta kuvioinnista.

 Valmiissa kuvassa leivonnaisten ja taustan valaistus kohdillaan, lipaston hyllyjen raot poistettu, valokatkaisijat poistettu ja tietenkin kaikkea pientä tuunattu vaikka kuinka.

Valmiissa kuvassa leivonnaisten ja taustan valaistus kohdillaan, lipaston hyllyjen raot poistettu, valokatkaisijat poistettu ja tietenkin kaikkea pientä tuunattu vaikka kuinka.

Toinen esimerkki hieman runsaammasta jälkikäsittelyn tarpeesta oli muutamat kuvat jotka kuvasin suoraan yläpuolelta tummalla puisella pöydällä.

 Alivalotettu kuva kamerasta. Ruoat oli hyvin tumman puhuvia, kastike kiiltävää ja astiat valkoisia ja kiiltäviä joten otin varman päälle ettei mikään kuvassa palapuhki.

Alivalotettu kuva kamerasta. Ruoat oli hyvin tumman puhuvia, kastike kiiltävää ja astiat valkoisia ja kiiltäviä joten otin varman päälle ettei mikään kuvassa palapuhki.

 Adobe Lighroomilla tehty peruskäsittely paljastaa naarmuja tms. pöydässä (etenkin oikea yläkulma) ja lisäksi hieman turhan voimakkaita heijastuksia pöydän pinnasta etenkin kuvan vasemmassa laidassa.

Adobe Lighroomilla tehty peruskäsittely paljastaa naarmuja tms. pöydässä (etenkin oikea yläkulma) ja lisäksi hieman turhan voimakkaita heijastuksia pöydän pinnasta etenkin kuvan vasemmassa laidassa.

 Valmis kuva, versio 1. Adoben Photoshopilla viimeistelyä eli pöydän heijastukset jotakuinkin poistettu, naarmut poistettu, ja paljon muuta pientä.

Valmis kuva, versio 1. Adoben Photoshopilla viimeistelyä eli pöydän heijastukset jotakuinkin poistettu, naarmut poistettu, ja paljon muuta pientä.

 Valmis kuva, versio 2. Hieman erilailla käsitelty ja sävytetty. Usein tulee ainakin osalle kuvista kokeiltu hieman erilaisia vaihtoehtoisia tyylejä. Joskus toimii, joskus ei, mutta onpahan vaihtoehtoja.

Valmis kuva, versio 2. Hieman erilailla käsitelty ja sävytetty. Usein tulee ainakin osalle kuvista kokeiltu hieman erilaisia vaihtoehtoisia tyylejä. Joskus toimii, joskus ei, mutta onpahan vaihtoehtoja.

Etenkin leivonnaiskuviin olen varsin tyytyväinen. Täysin tyytyväinen tuskin koskaan omaan jälkeensä voi olla, kriittinen silmä ja mieli löytää aina asioita jotka olisi voinut tehdä toisin ja paremminkin. Näistä tuli kuitenkin ihan mainioita. Ruskean pöydän kuvien kanssa alkoi tulla hieman kiire sekä kokilla että kuvaajalla ja ne tuli kyllä vedettyä lopulta aika vauhdilla ja ei niitä Maaritin kanssa ihan hirveästi aseteltu ja ylimääräisiä sommiteltu. Syynä kiireeseen oli se että tupa alkoi täytyä nälkäisillä vierailla.

Alla galleriassa muutamia valikoituja kuvia. Kaiken kaikkiaan kuvasin hieman reilu 140 kuvaa joista tuli Maaritille toimitettavaksi 34 valmista kuvaa (tätä kirjoittaessa palautetta vielä odottelen).

PS. ainiin jos hyvää evästä kaipaatte juhlaan tai vaikkapa arkeenkin ja koordinaatit osoittaa edes jotakuinkin likelle Ikaalista niin kannattaa tarkistaa Pitopalvelu Murun tarjonta joko webistä tai Facesta.