kuvia ja tunnelmia

Blogi

Blogiini tallentuu kokemuksia, tunnelmia ja taustoja kuvauskeikoistani satunnaisilla varuste/tekniikkajorinoilla maustettuna.

Ruokakuvaus: Äitienpäiväkakku

Äitienpäivän kynnyksellä kotiin ilmestyi ( minun toimestani, toim. huom. :-) )  kakku ja pari kimppua kukkia. Kukat tuli kaupasta ja kakku perinteiseen tapaan Pitopalvelu Murusta. Yritän parhaani mukaan ehtiä aina näitä valokuvaamaan, mutta se vähän aina riippuu aikatauluista ja joskus kuvattavaksi jäisi vain rippeet.

Tällä kertaa kuitenkin lauantai illan hämärtyessä ehdin hetken askartelemaan sekä kukkien että kakun parissa ja sain tällaiset kuvat aikaiseksi. Molemmat noudattavat samanlaista asettelua ja tyyliä, värimaailma vain kukista ja jälkikäsittelystä johtuen hieman erilainen.

Perinteiseen tapaan nämä kotikuvaukset tapahtuu pääasiassa keittiössä pöydällä. Taustana kuville oli sininen levy. Keltaisen seinän kellertavää heijastusta siniseen levyyn minimoin vaalealla pleksilevyllä. Toki vaalea kangas olisi ollut parempi ja musta vieläkin parempi kaikkien heijastuksien eliminoimiseen. Halusin kuitenkin vähän valoa levyn takaosaankin joten musta ei nyt ollut vaihtoehto ja kangasta en vaan jaksanut alkaa ripustamaan, joten pleksilevy oli riittävän hyvä ratkaisu.

Tässä kuvassa pöydän päällä loistaa myös kattolamppu, joka tietenkin kuvattaessa oli sammutettuna. Valaistuksen hoiti pääasiassa isohko 90x120cm softbox takavasemmalta ja yläpuolelta. Vastakkaiselta suunnalta heijastin varjoihin valoa valkoisella kankaalla ja parilla hopeaisella palalla (hopeat ei näy kuvassa). Kakun etureunaa valaisin 25x90cm kokoisella softboxilla. Se oli suoraa edessä mutta suunnattu itseasiassa yli kakun jotta sain kakun etureunaan osumaan hyvin pehmeän valon.

Softboxeissa valon väläytti Godoxin AD200 salamat. Objektiivina oli Tamron 70-200mm f/2.8, polttovälinä täysi 200mm jotta sain tarpeaksi tiukan kuvan kakusta ja esimerkiksi pöytä tai seinä eivät tulleet kuvaan mukaan. Kamerana Nikon D810 ja asetuksina ISO64, 1/200s ja f/11 ja f/13. Manfrotton jalusta viritettynä liki maksimi korkeuteen jotta sain kuvan tarpeeksi korkealta (=eli seinä ei tule näkyviin kuvaan). Pitkän polttovälin vuoksi piti kuitenkin olla parin metrin päässä kakusta.

Yleensä kuvaan tällaiset aina jalustalta jotta kamera pysyy tismalleen paikallaan kun haken sopivaa asetelmaa siirtelemällä kuvattavia kohteita eli tässä tapauksessa kakkua ja kukkia. Lisäksi jos tarvii yhdistellä kuvia on vähemmän tuunaamista Photoshopilla kun kuvien rajaus on heti kättelyssä kohdillaan.

 Valaistus oli tässä nyt jo kohdillaan vain kukat puuttuivat.

Valaistus oli tässä nyt jo kohdillaan vain kukat puuttuivat.