DH Suomi Cup Laajavuori kuvat nyt kuvakaupassa / Photos now in store! (click this)

Tämä sivusto käyttää evästeitä hyvän käyttäjäkokemuksen takaamiseksi ja anonyymin analytiikan keräämiseksi sivuston kävijöistä. Evästeitä EI käytetä mainontaan. Lisätietoa.

Selvä!!!

Jun 21, 2018
Ilmavoimat 100 vuotta juhlalentonäytös

Midnight Hawks / Ilmavoimat 100
Midnight Hawks

Yritän jokaiselle kesälle mahduttaa yhden lentonäytöksen. Tällä kertaa eteen osui Tikkakoskella Ilmavoimat 100 vuotta juhlalentonäytös. Näytös oli jaettu pääosiltaan kolmeen eri teemaan: tunne historia, koe nykyisyys ja näe tulevaisuus. Näissä esiteltiin ilmavoimien kalustoa varhaisilta vuosilta aina tulevaisuuden hävittäjäkandidaatteihin.

Sivujen galleriassa on parhaat kuvat ilmasta - tässä blogissa vähän täydentäviä kuvia ja etenkin maassa kuvattuja koneita.

Itse olin paikalla lauantaina. Saavuin paahteiselle Tikkakosken kentälle (virallisesti Jyväskylän lentoasema) hieman klo 11 jälkeen. Ajoin auton parkkiin rullaustielle jossa oli järjestettynä lähiparkki. Radiossa masinoitiin ihmisiä jättämään autot etäparkkeihin ja tulemaan bussikuljetuksilla, mutta arvelin että saletisti rullaustiellekin vielä mahtuu ja hyvinhän sinne tuohon aikaan vielä mahtui.

Alueelle saavuttuani jäin jotakuinkin vasempaan etukulmaan aluetta, likelle rullaustien parkista tulevien sisääntuloa. Pika-arviolla totesin sen kohtuullisen hyväksi kuvauspaikaksi ja en edes lähtenyt kiertämään laajempaa aluetta ja etsimään muuta. Tässä kulmassa aidan vieressä oli vasemmalle täysin vapaa näkyvyys, eteen ja matalalle näkyvyyttä rajoitti näytille tuodut paloautot ja muut vaahtoyksiköt. Korkeammalle näki hyvin.

Tällä parin neliön alueella nökötin koko 8 tuntia jotka kulmilla olin. En siis kierrellyt maanäyttelyä tai muutakaan. Repussa oli evästä ja riittävästi vettä, jotta lyhyehköillä tauoilla ei tarvinnut lähteä loppuunmyydyssä näytöksessä jonottelemaan. Tylsää ehkä, mutta fokus oli valokuvauksessa ja en hyvää (olosuhteisiin nähden) paikkaani halunnut menettää. Lisäksi mulla oli sen verran kuvauskalustoa matkassa että enpä viitsinyt niiden kanssa paljoa ylimääräistä hillua.

Kuvauskalustona oli:

  1. Nikon D500 + Nikon 400mm f/2.8G (+ TC1.4 III): telejatke oli kiinni pääasiassa hävittäjiä kuvatessa. Tällä kombinaatiolla pääasiassa kuvasin ja ruutuja kertyi yli 3000. Täytyy sanoa että zoomi olisi ollut ehkä osin kätevämpi valinta pitkäksi putkeksi, mutta kyllä tälläkin pärjättiin. Kaivopuiston lentonäytöksessä vuosi sitten kuvasin Nikon 200-500mm f/5.6 putkella.
  2. Nikon D810 + Tamron 70-200mm f/2.8: aiemmista lentonäytöksistä oppineena otin mukaan kombon jolla saan kuvattua hieman laajempaakin kuvaa. Tämä tuli tarpeeseen mm. Hawk muodostelmia kuvatessa (läheltä), NH90 soihtuja kuvatessa (tätä tiesin odottaa) ja jonkin verran rullaustiellä liikkuneita ja odottaneita koneita kuvatessa.
  3. Repussa Tamron 24-70mm f/2.8, mutta sitä en käyttänyt kun ei ollut tarvetta ottaa vieläkin laajempaa maisemakuvaa.

Ylempi setti oli pääasiassa monopodin varassa käsissä (ja aitaa vasten nojaamassa) ja alempi keveämpi setti oli olhahihnassa ja kokoajan hyvin käsillä.

Gloster Gauntlet / Ilmavoimat 100
Gloster Gauntlet
VL Viima II / Ilmavoimat 100
VL Viima II


Varsinainen ohjelma alkoi lippuhypyllä, lyhyellä juhlapuheella ja f1/rallikuski/Hawk kyyditysesityksellä. Ohjelmaan merkityistä ainakin Gloster Gauntlet jäi maahan ja samoin Mig-15. Jälkimmäinen harmittaa sillä tämän migin olisin mielelläni kuvannut ilmassa.

Valmet L-70 Vinka / Ilmavoimat 100
Valmet L-70 Vinka
Douglas DC-3C / Ilmavoimat 100
Douglas DC-3C oli luonnollisesti myös kulmilla

Mieleen jäi tietenkin nuo tosi vanhat koneet. Onhan ne kyllä hiemoja vaikka  eniten noita uusia suihkuhävittäjiä fanitankin ja dragenistakin sain nyt paremman kuvan kuin vuosi sitten.

F-35 hävittäjää ei vieläkään nähty näytöksessä, mutta muut neljä kandidaattia olivat ilmassa (paitsi lauantaina JAS Gripen 39 C - lisää myöhemmin). Super Hornetista oli tällä kertaa mukana versio EA-18G Growler joka on erityisesti elektroniseen sodankäyntiin suunniteltu versio. Dassault Rafalesta oli ilmassa kaksi konetta - nyt kun muistelen niin tämä taisi Kaivopuiston näytöksestä puuttua. Aika pyyhkii muistot...

Fouga CM.170 Magister / Ilmavoimat 100
Fouga CM.170 Magister

Näytös loppui valitettavasti ennen kuin kaikki suunnitellut koneet olivat pääseet ilmaan. Ilmaan lähteneestä Hawk-koneesta puhkesin rengas ja kumia levisi kiitotielle. Nämä roskat piti tietenkin kerätä pois ennen kuin kentälle saattoi laskeutua tai nousta. Sitten piti odotella ison määrä hälytysajoneuvoja saapuvaksi kentälle (osa oli toki paikalla heti) Hawk pakkolaskua varten. Laskeutuminen vanteella meni ilman suurempaa draamaa. Tämän jälkeen piti sitten taas harjailla kiitotietä parilla harjauskoneella puhtaaksi. Kaikkeen tähän taisi kulua noin tuntia aikaa ja lopulta show jöi kesken.

JAS-Gripen, Hornet ja loppunäytös jäi siis väliin. Hornetin missaaminen harmittaa koska olisin mielelläni napannut hyvän kuvan Hornetista ja soihduista. Viime vuonna Kaivopuistossa möhläsin tuon ja otin liian tiukkaa kuvaa.

Midnight Hawks / BAE Systems Hawk / Ilmavoimat 100
Midnight Hawks / BAE Systems Hawk

Pari hiukan harmittavaa seikkaa Tikkakoskella oli. Pääasiassa kuvaussuunta, joka oli suoraan kohti aurinkoa ja tämä ei nyt ole kovin optimaalista. Kentän sivuilta sai toki pitkällä putkella hyvää kuvaa, mutta suoraan edestä  kuvat kyllä kärsivät. Tälle ei nyt mitään oikein voinut. Toisena pienempänä seikkana isot ajoneuvot eturivissä yleisöalueen etuosan edessä. Missasin mm. matalalla lentävät helikopterit, ja muutamia nousun. Tietenkin olisi voinut kuvata taaempaa, mutta silti, pitääkö sitä eturiviä tukkia isoilla ajoneuvoilla? Tuli onneksi palautekysely tänään sähköpostiin joten voinen avautua sinnekin.

Lopputuloksena päivästä liki 4000 kuvaa ja jonnin verran punoittavaa ihoa.

Omassa lentonäytösrankingissa (3 kappaletta) tämä menee kolmanneksi. Jämi Fly-In 2016 ja Kaivopuiston 2017 jälkeen. Ykkös ja kakkos sijoja en oikein osaa laittaa järjestykseen, niin erilaiset tapahtumat ovat kyseessä.

Boeing EA-18G Growler / Ilmavoimat 100
Boeing EA-18G Growler - siivet taittuvat ylös, kätevää ainakin lentotukialuksella
Tikkakoski / Torni
Joo, tornin partsilla ehta kaasugrilli - mikäs siinä on tauolla muutamat kiekurat käristää...