DH Suomi Cup Laajavuori kuvat nyt kuvakaupassa / Photos now in store! (click this)

Tämä sivusto käyttää evästeitä hyvän käyttäjäkokemuksen takaamiseksi ja anonyymin analytiikan keräämiseksi sivuston kävijöistä. Evästeitä EI käytetä mainontaan. Lisätietoa.

Selvä!!!

Oct 18, 2018
Urakointia Jämillä eli valjakkourheilua kuvaamassa

Jämillä oli/on tarjolla tänä alkusyksynä perinteistäkin runsaampi kattaus valjakkourheilua. Ensimmäisenä vuorossa oli Jämin perinteinen syyskisa, viime viikonloppuna SM-kisa ja World Cup osakilpailu. Parin viikon päästä kuun lopussa on tulossa vielä isojen valjakoiden erikoiskisa.

Itse en syyskisassa varsinaisesti ollut valokuvaamassa, ei vaan mahdu kalenteriin kaikki kolme kisaa näin tiiviillä tahdilla. Etenkin kun kaksi ensimmäistä ovat koko viikonlopun mittaisia. Kävin syyskisassa kuitenkin lauantaina pojan kanssa katsomassa koiria. Tokihan mulla oli kamera mukana, mutta tosiaan vain yksi kamera ja yksi linssi - ei koko arsenaalia.

Poika onnistui nukkumaan suurimman osan ajasta joten mulla oli hyvin aikaa siinä valokuvailla paria luokkaa lähdön ja maalin tuntumassa. Ihan kiva oli vaihteeksi kuvata muualla kuin syvällä metsän uumenissa, eli kuvissa selkeästi avoimempaa maastoa ja siten myös käytännössä siistimmät tausta. Kivasti myäs tuota ruskaa sai kuviin osumaan tuolla maalin puolella.

Kyllähän poikakin sieltä heräsi ja ehdittiin siinä koiria katsella vähän kauempaa ja muutama ihan likeltäkin. Pois lähtiessä vielä stoppi porojen luona.

Jämin uuden kisan radan starttisuoraa kentän laidalla.
Jämin uuden kisan radan starttisuoraa kentän laidalla.
Maalisuoraa kentän ja harjun välissä. Ilolla ottaa vähän laajempaakin kuvaa kun taustat on noin hienot.

Jämin SM-kisan ja maailmancup osakilpailun kuvaamiseen olikin sitten tarkoitus panostaa kunnolla. Tiiviit kaksi pitkää päivää usean kameran kanssa Jämin nurkilla. Keli lupasi alustavasti valokuvauksen kannalta hyvää keliä, mutta lopulta lauantai jäi kyllä kovin harmaaksi ja sumuiseksi. Sunnuntaina valoa riitti ja keli oli muutenkin kiva valokuvaajan kannalta, mitä nyt Jämin kentän laidoilla kylmä tuuli puhalsi niskani jumiin. Keli oli koirien kannalta vähän turhankin lämmin. Etenkin sunnuntaina jolloin lämpötilan takia aloitettiin jo klo 9, aikataulu oli tiivis ja useiden luokkien reittiä lyhennettiin reilusti.

Aikainen aloitus on valokuvauksen kannalta uhka ja mahdollisuus. Sumuisella ja sateisella kelillä valoa olisi ollut todella vähän. Vuosi sitten vielä klo 10 jälkeen valokuvaaminen oli todella hankalaa. Tällä kertaa kuitenkin tämä kääntyi mahdollisuudeksi. Kuten jo mainitsin keli oli kirkas ja kaunis keltainen valo sävytti maisemaa hienosti.

ETäkameran kuvaa
Radio-ohjauksessa oli valitettavasti jotakin probleemaa ja etäkameran kuvat jäivät vähiin tästä ensimmäisestä kuvauspisteestä

Vaan palataan vielä lauantaihin. Aiemmista kerroista poiketen tällä uudella reitillä päätin lähteä kuvailemaan lähdöstä reitille päin (enkä maalista reitille). En ihan tarkalleen kaikkia kulmia ja mutkia alkureitiltä vielä kunnolla tuntenut. Mulla oli miettittynä yksi mäki/mutka jossa kuvaisin, mutta samalla oli tarkoitus kartoittaa radan alkupää mahdollisten kuvauspaikkojen varalta. Yhden hyvä löysinkin, mutta siihen en nyt aikataulusyistä ehtinyt kuvaamaan kumpanakaan päivänä.

DR8 luokan kuvasin siis alamäki-ylämäki-mutka yhdistelmässä joka on maustettu pehmoisella hiekalla.

Valotonta ja väritöntä oli maisema


Bonus yllätys oli että ekan DR8 luokan jälkeen ohjelmassa oleet molemmat pyöräilyluokat ja DR6 kääntyivätkin eri reitille juuri ennen suunnittelemaani kuvauspaikkaa. Eli DR8 luokan jälkeen tuli hitusen kiire miettiä että missä kuvaan seuraavat 3 luokkaa. DR4 ja DR2 ajoivat sitten taas kyseisestä kohtaa. Kuvauspaikka pyöräilyluokkiin ja DR6 luokkaan oli lopulta hienoinen kompromissi. Kyllähän siitäkin kuvia sai, muutama ihan hienokin, mutta kokonaisuuten paikka ei ollut optimi.

Kuvauspaikkana hieman tylsä suora, mutta onneksi etualalle sai hieman väriä.


DR4 luokkaa palasin kuvaamaan samaan mutkamäkeen, mutta hieman eri kuvakulmaan. Ensin pitkällä putkella alamäkeä ja sitten lyhemmällä panshotteja sivulta ylämäkeen. DR4 ja DR2 luokat olivatkin kisojen isoimmat eli kuvattavaa riitti paljon.

Koetin saada vähän väriä muuten värittömiin kuviin hakemalla kuvakulmia joihin saisi harvat keltaiset koivut joita männikössä kasvoi


Uusia kuvakulmia pitäisi kuitenkin hakea kokoajan ja lisäksi halusin paremmin löytää kuviini ruskan väriä. Päätin siis DR2 luokkaa kuvaamaan siirtyä kentän laidalle likemmäksi maalia, jossa harjun rinteella ainakin syyskisassa oli kivasti väriä. Nyt värit olivat jo osin haalistuneet, mutta onnistuin sieltä rinteestä vielä hieman väriä löytämään. Viimeisenä luokkana oli junnujen 4-koiran luokka. Pitkällä putkella nappasin muutaman kuvan myös sen luokan startista kentän toiselta puolen.

Pitkällä putkella kuvattu junnujen starttia kentän toiselta puolen - en aiemmin ole panshotteja 400mm linssillä kokeillutkaan. Treeniä lisää.

Sunnuntaina olin hyvissä ajoin paikalla, ja pohdiskelin josko kuvaisin edellisenä päivänä löytämässäni paikassa. Kun kuitenkin myöhemmin juttelin päivän suunnitelmista rataporukan kanssa, selvisi että lämpötilan takia reittejä ehkä lyhennetään. Joten totesin että enpä lähde pidemmälle metsään arpomaan reittejä etenkin kun aikataulu olisi erittäin tiivis. Vietin siis koko päivän vajaan kilometrin pätkälä startista siinä kentän sivussa. Voi kuulostaa tylsältä, ehkä osin olikin, mutta onnistuin myös löytämään yhden hienon kuvauspaikan jonka edellisenä päivänä olin missannut tai ehkäpä harmaana päivänä tuo kuvauspaikka ei edes ollut hieno. Valostahan nämä asiat usein ovat kiinni. Parhaat kuvat webbisivuston galleriassa mutta tässä pari ihan ok kuvaa.

Tai puskaa ja aitaa jos valjakko kiertääkin enemmän oikealta

Jos lauantaina itse kämmäilin kuvauksen kanssa niin sunnuntaina sormet ja pää pelasi hyvin. Sen sijaan tekniikka ryttyili. Etäkameran radio-ohjaus vähän takkuili alussa ja missasin aika monta valjakkoa. En oikein osaa sanoa mistä tämä johtui. Yleensä tämä PocketWizardin systeemi on ollut hyvin luotettava.

Erikoinen kärry, mutta ei sen anneta menoa haitata
retrokärry
Retrokärry?

DR4 luokkaa kuvasin jälleen likempänä starttia. Täytyy sanoa että hienoa että koirissa ja kärryissä on vähän vaihteluakin. Kärryissä nyt esimerkiksi näkee viimeisen päälle viritettyjä pikakiitureita ja sitten hieman erikoisempia vehkeitä. Koiragalleriaa pitäisi ehkä joskus kerätä ihan omaan postaukseen.

Välillä jätin myös etäohjauksen pois ja kuvasin käsin samasta paikkaa ensin pidemmällä putkella (yllä olevat kuvat) ja sitten sivulta valjakon ohittaessa laajakulmalla (kuva alla).

Alaskanmalamuutit ovat vähemmistönä näissä sprinttikisoissa.
Alaskanmalamuutit ovat vähemmistönä näissä sprinttikisoissa.

Junnuluokan kuvasin ihan startin tuntumasta ja lopuksi oli tietenkin ohjelmassa kohtakohta eli lasten koirajuoksu. Jätetään näistä luokista nyt lähikuvat tässä julkaisematta. Mielenpainuvin esitys oli kyllä erään pienen pojan suoritus kickbikella. Se oli huimapäistä menoa. Terveiset vaan sinne pohjoiseen!

Täytyy tosin kyllä tunnustaa että itseltäni alkoi tässä vaiheessa jo olemaan puhti poissa. Kaksi päivää kuvaamista ulkona, niukalla ravinnolla ja hyvin aikanen herätys sunnuntaina vei puhdin. Lasten luokka meni puolihorroksessa rutiinilla ja sitten kaasutin kohti kotia kun kuulin että palkintojen jakoon olisi aikaa vielä puolituntia. Ei vaan ollut enää ruutia. Mutta hyvä näinkin. Ihan hyvää settiä kaiken kaikkia tuli vaikka eka päivä oli harmaa ja mies vähän kämmäili ja toisena päivänä tekniikka aiheutti lisää harmaita hiuksia. ;-)

omakuva
Kuormajuhta! Monopodin sijaan matkassa oli tukeva jalusta. Tämä mahdollistaa nopeamman siirtymisen isolta putkelta kakkoskameralle. Noin 10kg setti olkapäällä ja ei mikään kompakti paketti.

Kuvauslinjojen tuumailua ja etäkameran testailua