DH Suomi Cup Laajavuori kuvat nyt kuvakaupassa / Photos now in store! (click this)

Tämä sivusto käyttää evästeitä hyvän käyttäjäkokemuksen takaamiseksi ja anonyymin analytiikan keräämiseksi sivuston kävijöistä. Evästeitä EI käytetä mainontaan. Lisätietoa.

Selvä!!!

May 10, 2019
Luontokuvausta 2019: Kevään jatkot

Enpä olisi uskonut että näin pian tulee tarve seuraavalle luontokuvausaiheiselle blogipostaukselle, mutta niin vain kävi. Sen verran hyviä osumia tuossa tuli ettei näitä kehtaa pantata pidemmälle. Ja itseasiassa parhaat kuvat on jo parin viikon takaa eli jotakuinkin pian edellisen luontoaiheisen postauksen jälkeen.

Laitetaan nyt uusintana vielä yksi kiuru.

Kiuru
Kuu kiurustä kesään ei kyllä pidä paikkaansa. Tai ehkä meidän pitää keskustella siitä kesän määritelmästä. ;-)

Tuli tuossa pääsiäisen aikoihin käytyä vanhoilla kotikulmilla sukuloimassa. Kamera kulkee toki aina matkassa. Mulla on jo tovin ollut ajatuksen käydä tsekkaamassa yksi paikka varsin lähellä siinä vanhempieni taloa. Kyseinen paikka on lähiseudun korkein mäki.. Ajatukseni olisi jos sieltä olisi hyvät näkymät taajama-alueelle. Noh, eipä ollut. Välissä oleva toinen mäki blokkaa sen verran että vain paperitehtaan korkein piippuu hieman näkyy. Sen sijaan hieman kauemmas sieltä näkyy oiken hyvin. Kuvailin 500mm polttovälillä (croppi-kamerassa) paljonkin maisemia. Yhden panoraaman tähän voisi malliksi laittaa. Tarkoitus on paremmissa valaistusolosuhteissa (=kirkas talvipäivä) käydä kuvaamassa tämä uusiksi.

Himos
Himos yli 14 kilometrin päästä kuvattuna. Keskellä etualalla olevalle hyppyrimäelle on matkaa n. 4.5 km.

Siinä kulmilla ollessa tein pikaiskun myös eräälle lintutornille Päijänteen rannalla. Yllätyksekseni rannan tuntumassa oli merimetsoja. Näitä en ole koskaan aiemmin nähnyt saatika kuvannut. Valitettavasti valo oli huono ja pidemmät ja paremmat putket oli kotona, mutta kyllä näistä kuvista nyt linnut tunnistaa.

merimetsoja
Merimetsoja. Vedestä heijastuu tehdasalueen värit.
Merimetsoja
Merimetsoja

Tämä paikka täytyy tulla tarkistamaan aina kun lähitienoilla liikun. Paremmat kuvat näistä linnuista olisivat tarpeen. Ei sen puoleen ihan kotinurkillakin voi näköjään tehdä täysin uusia havaintoja. Tämä kuva ei ole kovin häävi koska olivat hyvin kaukana. Tunnistamaan tästä nyt linnut kuitenkin pystyy. Itselläni meni kyllä hetki jokunen selatessa Luontoportin kuvia. Tunnistako itse linnut?

Lintuja
Kaksi uiveloa ja yksi isokoskelo

Hyvä putki jatkui. Seuraavaksi lintu jota olen kuvannut paljon. Niin paljon että en juurikaan enää perinteisiä "lintu lentää" kuvia edes viitsi ottaa. Tällä kertaa sain kaksi kohtuullisen hyvää kuvaa tilanteista joita olen nähnyt aiemminkin mutta saanut selkeästi heikompia kuvia. Tälläkin kertaa nämä on varsin kaukaa kuvattu.

Sääksi ja hauki
Sääksi ja hauki
Sääksi ja hauki
Sääksi oli napannut hauen ja parhaan palat oli jo syötykin
Sääksi puussa
Sääksi puussa

Ilokseni osui kohdalle lähisuolla sääksi isohko hauki kynsissään. Olin todellakin vain pikaisellä pyörähdyksellä suolla joten tässä oli hyvää onnea paljon mukana. Tämän lisäksi sain kuvattua toisen sääksistä istumassa puussa. Kummankin tapahtuman olen saanut kuvattua pari kertaa aiemminkin mutta paljon kauempaa. Kerran jopa omasta pihasta sain sääksi+kala kuvan.

Noh, laitetaan nyt vielä lisäksi lintu lentää kuva. Tässä lintu paljon läjempänä ja siksi kuvanlaatu paljon parempi.

Sääksi tuo upea lintu
Sääksi tuo upea lintu!
Kapustarinta
Kapustarinta

Kyseisellä suolla pesii joka kesä ainakin yksi kapustarintapari. Joten koetan kuvan tai pari väijyä joka visiitillä. Äänestä tunnistaa helposti jo etäältä että lintu suolla. Havaitseminen silmin ei sitten olekaan ihan niin helppoa. Vaikka lintu kuvassa näyttää varsin värikkäältä, mutta tuolla värityksellä sulautuu erinomaisesti suon heinien ja varpujen sekaan.

Ja tästä ei tarvinnut mennä kuin kaksi päivää eteenpäin ja hyvä tuuri jatkui. Olin kuvaamassa eräänä iltana eräällä lähialueen hyvällä lintulammella. Vesi oli korkealla joten piti kahlata pohkeita myöten sinne ranta lorttoon jotta pääsi pajukosta kuvauspaikoille. Joutsenia, kurkipari, sekalaisia sorsia. Ei oikein mitään eksoottista, mutta erittäin hyvä valo. Joutsenet vielä innostuivat hieman joten annoin kameran laulaa.

Kaksi ensimmäistä kuvaa on kuvattu noin tunti ennen auringonlaskua ja viimeiset kaksi noin 20min ennen auringon laskua. Kummaltakin minulla on pitkä sarja hyviä kuvia, mutta tässä nyt pari kummastakin. Koin nämä sen verran onnistuneksi että yksi kuva päätyi metalliprinttinä seinälle. Printin valmisti Beyond Print Keuruulta. Olisihan tämän voinu paperillekin laittaa, mutta olipahan hyvä tekosyy kokeilla tällaista metalliprinttiä.

Metalliprintti by Beyond Print
Metalliprintti (Beyond Print)

Mutta yllä sanoin ettei mitään kovin eksoottista ollut näkyvissä. Kuin salama kirkkaalta taivaalta ja kirjaimellisesti puskista eteen karsi kaksi kaulushaikaraa. Ne tulivat nopeasti ja lähelle. Mulla oli aivan liian pitkä putki (400mm f/2.8 + 2x telejatke croppi-rungossa) joten en saanut kuvaan mahtumaan kuin toisen haikaroista ja senkin hädin tuskin sillä osassa kuvista linnusta osa on ruudun ulkopuolella. Onneksi mukaan mahtui muutama kokonainen lintukuva ja onneksi välineet ovat priimaa ja hätäinenkin tarkennus osui nappiin. Tässä pari kuvaa kyseisestä ohilennosta.

Kaulushaikaran iltalento
Kaulushaikaran iltalento
Kaulushaikaran iltalento

Kaulushaikara on upea lintu. Arka ja hyvin piilossa pysyvä kun on rantaheinikoissa. Äänestä linnun tunnistaa jo kaukaa, komea ääni.

Oli siis karmean komea hyvän onnen putki. Neljän päivän sisällä merimetsot, sääksi hauen kanssa ja puussa ja sitten nämä upeat joutsen kuvat ja sokerina pullan päällä kaulushaikara. Ei ole tällaista putkea osunut aiemmin ja kaikki vielä satunnaisilla ja pikaisilla visiiteilä eri paikkoihin. Ei mitään päiväkausien väijyjä.

Vaan sitten ehkä syytä palata arkeen ja kotipihaan. Runsaan koivunsiitepölyn lisäksi pihassa viihtyvät vielä punatulkut ruokintapaikkojen jämiä siivoamassa, viherpeipot myös ja toki oravia tässä pyörii pari.

Viherpeippo koivussa
Viherpeippo koivussa
Orava kuusessa
Orava kuusessa

Nyt aivan tuoreimpana ja ilokseni useamman kesän tyhjänä olleessa lähipellon pöntössä pesii tuulihaukka. Tavoite olisi napata näistä muutama hyvä kuva, pesintää häiritsemättä toki. Tässä muutama ohikulkiessa otettu räpsy. Heti ensimmäisellä havaintokerralla sattui myös hiiri haukan kynsiin.

Tuulihaukka istuu pöntön suulla
Tuulihaukka istuu pöntön suulla
Tuulihaukan saalis
Tuulihaukan saalis


Ei tässä tällä erää sitten muuta. Pari väijykohdetta on mielessä kunhan vaan ehtii käymään ja väijymään. Tuota tuulihaukan pesää pitäisi joskus myös yrittää ajan kanssa kuvailla. Jos saisi paremman kuvan haukasta saaliin kanssa.