DH Suomi Cup Laajavuori kuvat nyt kuvakaupassa / Photos now in store! (click this)

Tämä sivusto käyttää evästeitä hyvän käyttäjäkokemuksen takaamiseksi ja anonyymin analytiikan keräämiseksi sivuston kävijöistä. Evästeitä EI käytetä mainontaan. Lisätietoa.

Selvä!!!

Jan 18, 2020
Oi talvi, missä olet - satunnaisia kuvia läheltä ja todella kaukaa

"Oi talvi, missä olet". Tähän kai voinee tiivistää tämän eteläisen Suomen tilanteen. Pelkkää marraskuuta eletty jo kuukausiien ajan. Muutaman kerran on ollut pakkasjaksoja ja muutaman kerran on ollut 3-5cm lunta maassa muutamien päivien ajan. Siinä kaikki viitteet talvesta.

Urheilukisoja peruuntuu, ja sitä myötä kuvaukset myös. Laskettelurinteissä nyt sentään on jokunen rinne auki, mutta luonnonlumen varassa ei tänä talvena taideta kilpailla kuin Lapissa.

Urheilun kuvaamista ei nyt tässä ole ja maisemiakaan ei viitsi kuvailla kun ei niihin sitä talvea saa edes Photoshopilla.

Täysin kuvaus vapaata ei viime kuukaudetkaan ole olleet. On tullut otettua jouluisia kuvia pojasta, videota uuden Stigan testauksesta (siis pojan Stiga - joululahja), satunnaisia luontokuvia ja ihan viime aikoina muutamina harvoina kirkkaina iltoina myös hieman avaruuden valokuvaamista.

On toki helmikuulle muutama valokuvauskeikkakin työnalla, mutta katsotaan nyt josko ne varmistuu. 

Vaan aloitetaanpa muutamalla luontokuvalla:

Puukiipijä - tätä pientä lintua seurailin muutaman minuutin eräänä harmaana päivänä
Käpylintu
Käpylintu. Muutama käpylintu ruokaili korkealla kuusen latvassa tässä muutama päivä sitten. Näitä on useimmiten varsin hankala kuvata koska ne ovat todella korkealla puussa. Tällä kertaa onneksi oli hieman aukeaa joten sain kuin sainkin napattua muutaman kuvan.
Koskikara
Koskikara. Nämä kuvat jo marraskuun puolesta välistä. Silloin parin päivän aikana seurasin muutaman koskikaran ruokailua Uhrilähteellä ja Kylmänmyllynlähteellä. Jälkimmäisenä päivänä oli kamera matkassa.

Revontulia ei ole näkynyt sitten alkusyksyn, jos niitä olisi ollutkin niin taivas on ollut pilvessä. Viime viikkoina on kuitenkin ollut muutamia kirkkaita iltoja/öitä niinpä olen muutaman kerran suunnannut kamerat kohti taivasta. 

Muutamana iltana kuvasin laajempaa kuvaa ja koetin saada linnunradasta hyvää kuvaa ja mahdollisesti jopa kiekkoa näkyviin koko mitaltaan. Etenkin jos yrittää saada koko linnunradan kiekon näkyviin tarvii jopa laajakulmakuvia parsia useampi yhteen laajaksi panoraamaksi.

Syvän taivaan kohteista olen kuvannut tuossa oman talon kulmalla Orionin sumuja ja viimeisimpänä Andromedaa. Etenkin Orionin sumut on näyttävä ja aloittelijalle (mikä siis itsekin näissä hommissa olen) helppo kohde. Itselläni ei ole träkkeriä, eli se auttamatta näkyy kuvien laadussa. Sen sijaan että voisi ottaa useita pitkiä valotuksia joudun tyytymään todella runsaaseen määrään lyhyempiä valotuksia.

Ongelmahan tietenkin on maapallon pyörimisliike. Laajakulmalla kuvatesssa voi käyttää jopa 30 sekunnin valotuksia ennen kuin tähtien liike näkyy kuvissa häiritsevästi, tuollaisella 24mm peruslaajakulmalla parempi tyytyä 20 sek valotuksiin. Pitkillä putkilla sekunninkin valotus voi olla jo liikaa ja tähdet/kohde ei ole enää riittävän tarkka. Itse olen käyttänyt 0,5-1 sekunnin valotuksia silloin kun minulla 400mm putki käytössä.

Jäinen Mielahti - jokunen sentti oli jäätä vuoden viimeisenä iltana. Taustalla loistavat Jämijärven valot ja metsiköstä sekä mökin että pihan valot. Valosaasteesta huolimatta linnunrataa sai kuviin näkyviin. 30sek valotus, 30mm, useamman kuvan panoraama. Tarkemmin tarkasteltuna tähtien näkee piirtyvän viiruiksi. Eli 30sek on liian pitkä aika 30mm objektiiville.
Jäätyvä Kelminselkä - muutama päivä edellistä kuvaa aiemmin olin samalla asialla, mutta eri paikassa. Taustalla vasemmalla Ikaalisten Luomun valot, oikealla Kyröskosken valot (olettaisin) ja keskellä saaressa oli mökilläkin elämää.
Linnunradan kaari. Jotta koko linnunradan kaaren saa näkyviin täytyy olla varsin avaralla paikalla. Peltojen keskellä kulkeva tie toimii varsin hyvin. Pitäisi vaan olla jossakin paljon syrjemmässä koska valosaastetta helposti puskee ainakin jostakin suunnasta. Tässä kuvassa vasemmasta laidasta puskee turhan runsaasti valoa ja linnunradan kiekkoa alkaa häviämään näkyvistä. Muuten jotakuinkin koko näkyvissä oleva kiekko kuvassa. Tämä on useasta 16mm, 30sek kuvasta parsittu panoraama. Vasen-oikea suunnassa kuvaan mahtuu yli 180 astetta ja ylöspäinkin yli taivaanlaen. Tässä yhdessä kuvassa on siis yli puolet koko pohjoisesta taivaanpallosta. Tarkkasilmäinen löytää kuvasta myös alla olevat kohteet.
Orionin kaasusumut. Isoin sumu on "se" Orionin kaasumu (Messier 42), pieni pinkki kaasusumu (Messier 43) siinä vieressä (klo 10) ja kuvan vasemmassa yläkulmassa samassa ryppäässä (Sh2-279) useampikin sumu joista selkein tuo tummana varjona näkyvä Running Man Nebula heijastussumu. Tämä on muistaakseni reilu 1000kpl 0,5sek valotuksia jotka pinottu tietokoneella. Nikon D500 + 400mm f/2.8
Andromeda. Andromedan galaksi (Messier 31) on meitä lähinnä oleva suuri galaksi. Törmäämme yhteen muutamien miljardien vuosien kuluttua. Oikeassa laidassa liki keskellä oleva suttu on elliptinen galaksi (Messier 110) ja Andromedan kiekon reunalla klo 7 näkyvä utuinen pallua on toinen elliptinen galaksi (Messier 110). Tähän kuvaan on pinottu noin 500kpl 1sek valotuksia, Nikon D5500+400mm f/2.8